Food Tech

Wat betekent het nou echt ?


Food Tech of voedseltechniek is een wel heel breed begrip.
Het omvat de toepassingen van technologische innovatie op verschillende aspecten van de voedselindustrie.
Hierbij wordt de focus gelegd op duurzaamheid, efficiƫntie, veiligheid en bovenal het voldoen aan de veranderende behoeften en voorkeuren van consumenten in een snel veranderende wereld

Enkele belangrijke gebieden waar dit zich voordoet zijn:

 1. Voedselproductie:
  Hier wordt technologie toegepast in landbouwpraktijken, zoals precisielandbouw, genetische engineering en indoor farming
  Onder andere om opbrengsten van gewassen te verhogen, hulpbronnen te optimaliseren en de voedselzekerheid te waarborgen.
 2. Voedselverwerking:
  Technologie wordt ingezet om voedselverwerkingsmethoden te verbeteren, waaronder pasteurisatie, dehydratatie, invriezen en inblikken
  Voornamelijk om de houdbaarheid te verlengen, de nutritionele inhoud te behouden en de voedselveiligheidsnormen te handhaven.
 3. Voedselverpakking:
  Innovaties in verpakkingsmaterialen en -ontwerp dragen bij aan het verlengen van de houdbaarheid van voedselproducten, het verminderen van voedselverspilling en het waarborgen van de productintegriteit* tijdens opslag en transport.
 4. Voedselveiligheid en kwaliteitsborging:
  Technologie speelt een cruciale rol bij het monitoren en handhaven van voedselveiligheidsnormen, met behulp van sensoren, detectoren en kwaliteitscontrolesystemen.
  Hiermee worden verontreinigingen in voedselproducten opgespoord, van verschillende aard: Ziekteverwekkers, metaal en plasticdelen.
 5. Voedseltraceerbaarheid en supply chain management:
  Traceertechnologieƫn zoals barcodes, RFID (Radio-Frequency Identification) en blockchain maken een transparante en efficiƫnte traceerbaarheid van voedselproducten mogelijk door de hele supply chain.
  Daarmee wordt de voedselveiligheid verbeterd en snelle is reactie op uitbraken van voedselziekten mogelijk.
 6. Voedselbezorging en distributie:
  Technologiegedreven platforms en logistieke oplossingen vergemakkelijken de efficiƫnte en daardoor duurzamere levering van voedselproducten.
  Denk hierbij bijvoorbeeld aan online bestelsystemen en geautomatiseerde magazijnen.
 7. Voedselinnovatie en alternatieve voedingsmiddelen:
  Voedseltechnologie omvat ook de ontwikkeling van nieuwe voedselproducten, ingrediƫnten en verwerkingsmethoden, waaronder plantaardige eiwitten, gekweekt vlees, eetbare insectenkwekerijen en duurzame voedselalternatieven om wereldwijde uitdagingen zoals klimaatverandering en schaarste van hulpbronnen aan te pakken.


Omdat een groot deel van onze klanten zich bevindt in de voedingsindustrie of toe levert aan de voedingsmiddelen industrie is het voor ons van groot belang om hiervan op de hoogte zijn.
Daar stoppen we niet, zo willen we bijdragen aan de uitdagingen waar onze klanten voor staan.

Zo worden 3D-geprinte onderdelen gebruikt in verschillende bovengenoemde gebieden in de voedingsindustrie, van landbouwmachines tot het verpakken en verzenden van voedsel.
Wij nemen daarbij de verantwoordelijkheid over de voedselveiligheid van materialen en nabewerkingen, denk aan PA12 Blue MD, PA12, Vaporpolishing.

Ook gaan we in gesprek en denken we mee aan de voedselveiligheid van het ontwerp en uiteindelijke onderdeel.

Geen verrassing dus, dat wij aanwezig zullen zijn op het Food Tech event 2024 om over deze en andere toepassingen te spreken.
Benieuwd geworden wat we voor jullie kunnen betekenen? Bezoek ons op stand 157

Heb je vragen over dit onderwerp? Of heb je een andere opmerking?
Twijfel niet om contact op te nemen met onze experts:
Telefoon: (+31) (0) 85 4444 200
Email: info@partsondemand.eu

*Productintegriteit is de garantie dat een product (inhoud en verpakking) volledig voldoet aan wat wordt gecommuniceerd aan klanten en consumenten, inclusief wettelijke vereisten.