Wat is Vapor polishing?

Glad, gladder, gladst.

Vapor Polishing, of ‘Vapor Smoothing’ (als je van chique synoniemen houdt), is een techniek waarbij we een oplosmiddel gebruiken om het oppervlak van je onderdeel een make-over te geven. Deze resurfacing resulteert in een strak, glad en afgesloten oppervlak dat klaar is voor de toekomst.

Maar er is meer! Niet alle oppervlakken zijn gelijk, en daarom bieden we je keuze:

Vapor Polishing: De ‘veilige’ vapor smoothing optie. Het heeft misschien niet de glans van een super gladde afwerking, maar het is consistent en minimaliseert het risico op defecten. Het oppervlak van je onderdelen is nog steeds geseald, waterafstotend en geschikt voor voedselcontact toepassingen. Dit is een kosteneffectieve optie voor als je veiligheid boven shine verkiest.

Vapor Polishing +: Voor als je op zoek bent naar een super gladde afwerking. Maar, net als elk spannend avontuur, komt het met een vleugje risico. Er is een kans op defecten, zoals blaren in scherpe hoeken of holtes, en onderdelen kunnen kromtrekken. En, zoals elke premium service, heeft het een hoger prijskaartje. We moedigen onze klanten aan om voor deze optie te kiezen als ze op zoek zijn naar de gladste afwerkingen, en zich volledig bewust zijn van de bijbehorende risico’s. Onze design guidelines helpen je op weg.

Beschouw vapor Smoothing  als de topklasse nabewerking van de 3D-printwereld. Voornamelijk bedacht voor de voedselverwerkende en machinebouwindustrie, zorgt Vapor Polishing voor oppervlakken die zo niet-poreus en gemakkelijk te reinigen zijn zoals een vers gewaxte Ferrari. Hier zijn een paar ontwerptips om in gedachten te houden:

  • Vermijd rechte hoeken waar oplosmiddel zich zou kunnen ophopen en blaren kan vormen.
  • Interne holtes kleiner dan 8mm zijn een no-go. De vapor polishing bereikt die lastige hoekjes niet.
  • Je onderdelen moeten opgehangen worden: bedenk een doordachte plek voor een opening of oogje voor montage.
  • Denk aan afvoer van oplosmiddel. Je wilt niet dat er resterend oplosmiddel blijft liggen in een kommetje.
  • Grote vlakke oppervlakken zijn drama queens, die hebben de neiging om krom te trekken en te torderen tijdens het proces.
  • Bewegende onderdelen? Verwerk ze apart om samenvoegen te voorkomen.
vapor polishing culinary compliance

Voedingsindustrie:
culinaire compliance

In de voedingsindustrie is regelgeving de geheime saus die de veiligheid garandeert. Ons vapor polishing proces is nauwkeurig afgestemd om een harmonieuze mix van compliance en kwaliteit te creëren. Zoals het favoriete recept van een meesterkok.

Belangrijk is daarbij de EC1935/2004. Deze sterrenkok onder de Europese verordeningen stelt eisen aan materialen en onderdelen die bestemd zijn om met voedsel in contact te komen. Ons vapor polishings proces is de perfecte sous-chef voor EC1935/2004.

Waarom? Nou, laten we het uitleggen. De gladde, afgedichte oppervlakken die ontstaan door ons vapor polishing proces verminderen het risico op bacteriegroei en kruisbesmetting. Een match made in culinary heaven!

Maar dat is nog niet alles. Vapor polishing zorgt er ook voor dat er geen stoffen migreren naar voedsel in hoeveelheden die de menselijke gezondheid kunnen schaden. Of de smaak, het aroma of de textuur van het voedsel nadelig kunnen beïnvloeden.

3D-Drucken - Medizinische Produkte

Orthesen:
Comfort ontmoet vakmanschap

Orthesen en beugels vereisen gladde oppervlakken om het hoogste niveau van comfort te garanderen. Vapor polishing zorgt ervoor dat orthesen niet langer wrijving en irritatie veroorzaken. Van op maat gemaakte inlegzolen tot braces, je patiënten kunnen genieten van meer comfort en verbeterde prestaties, allemaal dankzij de magie van vapor polishing.

Nylon 3D printen

Hoogwaardige producten:
een vleugje elegantie

In de wereld van high-end producten is uiterlijk belangrijk. Vapor smoothing brengt een vleugje verfijning aan jouw premium productbehuizingen, knoppen en schakelaars, waardoor ze een verbluffend gladde, glanzende en luxueus uitziende afwerking krijgen.

 

 

Video-Miniaturansicht - schnelle und flexible Serienproduktion

Automotive:
slank en gestroomlijnd

De auto-industrie vraagt om onderdelen die zowel duurzaam als visueel aantrekkelijk zijn. Voer vapor polishing in! Het proces creëert water- en afgedichte oppervlakken voor componenten zoals koplampafdekkingen, luchtinlaatkanalen en connectoren, zodat ze bestand zijn tegen zware omstandigheden en optimale prestaties behouden. Bovendien voegt de gladde, glanzende afwerking een vleugje panache toe aan het ontwerp van elk voertuig.

 

Medische hulpmiddelen:
gezondheid en harmonie

Vapor polishing is ook een game-changer voor medische hulpmiddelen. Van chirurgische hulpmiddelen tot protheses, ons proces creëert oppervlakken die gemakkelijk te reinigen en geschikt zijn voor huidcontact, waardoor het comfort van de patiënt wordt bevorderd en de functionaliteit van het apparaat verbetert.

Kortom, vapor smoothing is hét proces dat jouw 3D-geprinte onderdelen van goed naar buitengewoon brengt. Met zijn vermogen om gladde, afgedichte oppervlakken te creëren voor een breed scala aan toepassingen, is deze nabewerkingsoplossing niet alleen een game-changer – het is een life-changer. Dus, waar wacht je nog op?

Wat je moet weten voor jouw ontwerp:

Max. afmetingen

250 x 250 x 500mm

Opletten met

Gelijkmatige wanddikte – zorg dat je daarin geen verschillen groter dan 2mm hebt.

Productietijd

Twee extra werkdagen

Tips van POD

Perfect voor voedselcontact of medische toepassingen

Heb je nog een brandende vraag?

Misschien wordt 3D-printen nog niet zo lang voor productie gebruikt als draaien, frezen of spuitgieten. Heb je als engineer nog niet echt een ‘feel’ met geprinte onderdelen. Weet je niet hoe 3D-geprinte producten zich houden in jouw machines. En dat begrijpen we!

Dus: heb je een 3D-printtoepassing op het oog? Wil je gewoon eens een 3D-geprint onderdeel in je machine monteren om het te proberen? Een onderdeel laten maken om te kijken of het inderdaad heel blijft? Neem dan eens contact op met Neil voor een gratis sample. Rondje van de zaak!