Klaar terwijl u wacht

Portret-van-Niek

Techniek is zeg maar, echt zijn ding

Niek Wubben is 19 jaar en loopt sinds februari stage bij Parts On Demand. Nu snappen wij wel wat er zo leuk is aan werken bij Parts On Demand, maar als je hier stage gaat lopen, heb je natuurlijk nog geen heel goed beeld. Dus tijd om Niek aan de tand te voelen.

Hoewel hij in Utrecht woont, studeert hij in Eindhoven: Hbo mechatronica aan de Fontys hogeschool. Hij zit in zijn derde jaar en loopt zijn eerste stage ever, dus we zijn benieuwd naar zijn bevindingen. “Ik was bewust op zoek naar een stagebedrijf in Utrecht, om even wat dichter bij huis te zitten. Ik kende de naam van Parts On Demand al wel omdat ik al eens een zoektocht online had gedaan naar een 3D-printbedrijf. Parts On Demand levert niet aan particulieren, dus ik heb toen geen zaken met ze gedaan, maar de naam was wel blijven plakken. Dus toen ik een stagebedrijf zocht, heb ik Neil van Es toegevoegd op LinkedIn en die benaderde me direct met de vraag of hij iets voor me kon doen.”

Ideale opdracht

Na die voortvarende start werd er al snel kennisgemaakt. “Neil nodigde me uit voor een gesprek om te kijken of er een passend project te vinden was binnen het bedrijf. Voor mijn opleiding moet een stageopdracht twee van de drie disciplines behelzen die in de opleiding zitten: mechanica, software en electrical. Tja en de opdracht die ik hier vervul bevat eigenlijk alle drie de disciplines, dus hoe mooi wil je het hebben.”

De opdracht van Niek omvat het interne poedertransport. “Dat transport gaat nu via een zelfontwikkeld systeem in een continue stroom naar de printers. Als er een bak uit een printer wordt genomen, wordt de poederstroom teruggeleid. Maar eigenlijk wil je het batchgewijs toevoeren, waardoor je specifieke samples kunt nemen per batch. Dan krijg je een betere traceerbaarheid waardoor je de kwaliteit nog beter kunt controleren. En je hebt een hogere efficiëntie van je systeem.”

Opstart

Hij zit nu ongeveer in het midden van zijn stageperiode en vertelt hoe de opstart ging. “De eerste dag is natuurlijk wennen. Maar het is heel fijn dat het hier niet zo massaal is, dat heb ik voor mijn bijbaan wel anders meegemaakt. Hier kent iedereen elkaar en het gaat er gemoedelijk aan toe. En daarnaast is de techniek heel interessant, dat maakt het ook leuk om alles te leren kennen. Op mijn eerste dag hebben we een rondje door het bedrijf gedaan waarbij ik gedetailleerde uitleg kreeg van iedere stap in het proces. Die rondleiding had ik ook bij mijn eerste gesprek al wel gehad, maar nu gingen we veel meer de diepte in.” Hij mocht ook al snel een hele dag meelopen in de productie, om zelf mee te maken hoe het allemaal in de praktijk eraan toe gaat.
“Voor mijn opdracht was mijn stagebegeleider Anne van den Dool. Ze kijkt en denkt echt goed mee en het is fijn dat er hele korte lijnen zijn hier in het bedrijf. Ik ben begonnen met een Plan van Aanpak. Daarin kwamen de vragen aan bod die daarbij horen: Waarom, Wat is er, Wat is de focus, Wat is realistisch als resultaat. De volgende fase was onderzoek doen naar de mogelijke oplossingsrichtingen, waarna ik verschillende prototypes heb gemaakt. Het is mooi meegenomen dat ik die hier in huis kan produceren. En dan komt de keuze: welke oplossing ga ik uitwerken. Het resultaat van mijn opdracht kan dan straks als ik klaar ben in de praktijk getest worden. In mijn verslag geef ik natuurlijk ook conclusies en aanbevelingen voor de doorontwikkeling. Het is leuk dat de oplossing deels in eigen huis geprint kan worden en deels metaalbewerking vraagt.”
In zijn vrije tijd kan Niek techniek ook niet loslaten. “Ik heb dit jaar voor de tweede keer meegedaan aan de internationale studentenrobotcompetitie FIRST. Dat is een hele grote wedstrijd waar in allerlei categorieën teams met elkaar in competitie gaan. We zijn dit keer met ons team in verschillende prijzen gevallen, dus je zou kunnen zeggen dat we het goed hebben gedaan”, lacht hij. “Vlak na de start van mijn stage moest ik daarvoor twee weken naar Arizona, en dat was gelukkig geen probleem voor Parts On Demand. Die flexibiliteit is heel fijn! Dat stimuleert en motiveert ook echt enorm als je in zo een sfeer met elkaar werkt.”

Sfeer

Die sfeer die zit vol humor, vertelt Niek. “Het was hier bijvoorbeeld heel erg leuk toen een collega jarig was met Pasen. Er werden allemaal paashazen met het hoofd van de jarige job erop verstopt in het bedrijf. Dat vroeg natuurlijk om een tegenactie, dus een paar weken lang doken er grapjes op met foto’s van collega’s. Ik hou wel van die humor en de sfeer is echt goed.”

Hij geniet echt van zijn stage, om meer dan alleen de humor. “In een opleiding ben je toch veel bezig met theorie. En nu je dan een project helemaal zelf mag uitwerken en uitvoeren, daar leer je weer hele andere dingen van. Dingen die echt alleen in de praktijk naar voren komen.” Hij vertelt hoe hij thuis was glazige blikken krijgt van zijn familie als hij over zijn opleiding of stage vertelt. “Ik ben de enige in de hele familie die iets met techniek doet. En dat is altijd al zo geweest. Het is wel heel leuk om het verschil te zien en dat dan in één familie zo aanwezig is.”

Hoe ver hij is met de opdracht voor Parts On Demand? Hij lacht weer en geeft toe dat het “nog even aanpoten” is. “Ik heb er een heel goed gevoel over en werken onder druk geef natuurlijk een extra stimulans.”