Food-contact blue

Food-contact blue

Als je in de voedselindustrie werkt, wil je natuurlijk ook 3D-geprinte onderdelen kunnen toepassen. Ons nylon PA12-materiaal voldoet aan de normen voor voedselcontact, maar ja, het is wit, hè? En jij hebt jouw onderdelen liever blauw.

Snappen we. Daarom waren we stiekem achter de schermen al een hele tijd voor je bezig. Maar het was nog niet zo makkelijk om dat proces gecertificeerd te krijgen.

What’s in a kleur

PA12-materiaal is dus altijd wit. Dus als je een gekleurd onderdeel wilt hebben, wordt dat naderhand gekleurd door een impregneerproces. De middelen die daarbij worden gebruikt – waaronder het pigment – waren niet conform de EC- of FDA- normen. Dus voldoet het witte onderdeel wel aan de normen, maar eenmaal gekleurd niet meer.

Tot nu. In de afgelopen maanden ontwikkelden we samen met onze partners een nieuw pigment. Dat pigment is nu ook gecertificeerd om toegepast te worden volgens EC 1935/2004 en FDA 21 CFR, §175.300 en §177.1500.

Normen

Er zijn in de wereld verschillende voedselcontactnormen. In Europa heb je vooral te maken met de EC1935/2004-norm. De directive 2002/72/EC beschrijft waar kunststof onderdelen aan moeten voldoen als ze met voedsel in contact komen.

Voor machines en producten die bestemd zijn voor de USA, wordt gevraagd om een certificering van de Food and Drug Administration, de FDA. Voor voedselcontact heb je dan voornamelijk te maken met de FDA 21 CFR.

Ons PA12-materiaal – én de blauwe kleuring – voldoen aan zowel de eisen die gesteld worden in de Europese normen als aan de FDA 21 CFR, §175.300 en §177.1500.

Dat betekent dat je de onderdelen – in het blauw – veilig toe kunt passen in bijvoorbeeld verpakkingsmachines, bakkerijlijnen of andere voedselproductie. Grippers, vormdelen en opnames: zomaar wat delen die prima te 3D-printen zijn!

PVP

En on top of it all: een ideale combinatie met Premium Vapor Polishing: dan heb je volledig gecertificeerde onderdelen met een superglad en waterafstotend oppervlak. Makkelijk voor het ‘cleaning-in-place’!

Binnenkort starten we met Food-Blue in ons beta-programma. Nieuwsgierig naar hoe dat het echt uitziet? Bel ons dan even voor een sample.