TPU –  nu ook Flexibel On Demand!

TPU - Nu ook Flexibel on demand!

Je weet, we roepen al jaren dat we snel en flexibel onderdelen produceren. Met ons nieuwe materiaal TPU produceren we nu ook flexibele onderdelen. TPU, our flexible friend.

PA12 en Carbon 11 ken je natuurlijk al. Mooi spul, maar redelijk buigbaar en taai. We kregen vaak de vraag of het niet wat flexibeler kon, rubber of siliconen bijvoorbeeld.

Nou, daar vraag je ons wat. Rubber of siliconen 3D-printen is namelijk best lastig. Rubber moet gevulkaniseerd worden, siliconen producten maak je door het samenvoegen van twee componenten. Best een beetje moeilijk.

Moeilijk, maar niet onmogelijk voor de helden van POD

TPU 1301 (de officiële naam) is een thermoplastisch polyurethaan. En thermoplastisch betekent dat je het geschikt kunt maken om te 3D-printen. Dus dat hebben we gedaan. Want TPU is hartstikke mooi spul: extreem flexibel en slijtvast, het absorbeert geen water en het kan goed tegen uv-licht. Het heeft ook nog eens een hardheid van Shore 87A waardoor het perfect is voor elastische toepassingen. En die zijn er genoeg. In de industrie bijvoorbeeld zuignappen, afdichtingen en dempers. En voor de orthopedische en medische industrie noemen we steunzolen en braces.

Digital foam

And now for something completely different: digital foam. Door te spelen met de wanddikte van TPU kun je een digitaal schuim maken met verschillende dempingsfactoren. Voorbeelden? Helmen met extra bescherming op de meest kwetsbare delen van de schedel. Steunzolen met meer demping op zware drukpunten. Grippers die extra voorzichtig zachte fruitsoorten kunnen oppakken. Allemaal 3D-geprint.

Maak wat moois van TPU-geprinte onderdelen

TPU-prints zijn af machine beige. Niet bruin met beige, maar toch al best saai. Maarrrr… we kunnen ze – net als we met onderdelen in PA12 doen – na het printen met kleur impregneren. We hebben al zwart en we werken er hard aan om ook snel TPU-onderdelen in het geel, blauw, rood, groen en oranje te kunnen leveren.

TPU-prints hebben een poreuze structuur. En TPU en shotpeenen gaan niet samen. Of over hoe je ook té flexibel kunt zijn – oké, voor bepaalde bewerkingen dan. Voor een gladdere afwerking hebben we binnenkort PVP: Premium Vapor Polishing. Een techniek waarmee we de oppervlakken van onderdelen met een damp sealen en glad maken.

Wil je meer weten van TPU, een sample ontvangen of eens sparren over wat jij met digital foam kunt? Vraag het een van onze engineers via 085 4444 200. Of mail naar info@partsoddev.wpengine.com/en/.