Prototypen: je eerste schot in de roos?

Prototypen - Eerste schot in de roos

Tsja, ook wij hopen er steeds op. We streven ernaar, maar weten het inmiddels door schade en schande. First-time-right bestaat niet. We begrijpen dat je streeft naar perfectie, alles doordenkt en je modellen tientallen keren hebt nagekeken. Je laat je prototype door ons printen en hebt het binnen no-time in huis. Dan is het tijd voor dat spannende moment: je opent jouw pakket en hebt in je handen wat tot voor kort alleen nog maar op je scherm stond!

Zul je toch zien dat er nét een aantal punten zijn die je anders voor ogen had. Je hebt ze in je modellen over het hoofd gezien. Misschien was het omdat de overgang van digitaal bestand naar geprint model toch iets meer om handen had dan je hebt ingeschat. Welkom in de wereld van productontwikkeling! De ervaren ontwerpers weten dat je een aantal prototypen nodig hebt om je ontwerp te tweaken, verbeteren en slimmer te maken.

Gun jezelf de tijd om een aantal prototypen te maken. En wellicht nog belangrijker: houd jezelf niet voor dat je eerste prototype perfect is. Je zou de eerste zijn.

Maar niet getreurd: we zullen je een aantal van onze geheimen verklappen. Kansen voor jou om sneller en efficiënter prototypen te maken. Want ook daarom kies je voor Parts On Demand!

3D-printen is óók een productietechniek

Verdiep je goed in welke 3D-print techniek je gebruikt voor jouw prototype. Bij PartsOnDemand gebruiken we SLS voor het leeuwendeel van onze prototypen, maar FDM als het op de grotere stukken met specifieke materiaalbehoeften aankomt. Voor beide methoden geldt dat ze hun eigen toleranties, do’s en don’ts hebben: niet alles wat je tekent, werkt ook in de ‘echte’ wereld.

Technisch prototype? Denk aan je toleranties.

Wil je een prototype laten maken om de ‘fit’ van onderdelen te onderzoeken? Besef dan dat er altijd variaties zullen zijn tussen het 3D-geprinte model en een spuitgiet- of verspaande versie. Check dus altijd de maten van je onderdeel: zo trek je geen verkeerde conclusies!

Houd het klein

Vaak wil je alleen een onderdeel van je prototype testen. Isoleer die delen in je ontwerp, sla deze ‘cut-out’ apart op en laat dat door ons produceren. Zo bespaar je kosten en kunnen wij je onderdelen sneller uitleveren. Eigenlijk heel logisch!

Multitasken: denk een paar stappen vooruit!

Om je onderdelen goed te produceren, hebben wij nou eenmaal wat tijd nodig. Je order wordt samen met de orders van klanten geproduceerd in zogenaamde ‘builds’. Het duurt even voordat zo’n hele build geproduceerd en verwerkt is. Dat houd dus ook in dat we meerdere van jouw onderdelen tegelijk kunnen produceren!

Daar kun je handig gebruik van maken: werk van te voren een aantal opties uit. Denk bijvoorbeeld aan kleine vormvariaties of kleine verschillen in maatvoering of tolerantie. Je zult zien dat je uit alle versies waardevolle informatie kunt halen en die kunt combineren. Grote kans dat je daardoor het aantal prototyping-ronden kunt verminderen. Zo scheelt vooruitdenken uiteindelijk weer een hoop tijd en kosten!

Waar wacht je nog op? We helpen je jouw innovatieve idee werkelijkheid te laten worden. Als je daarover een keer gedachten wilt wisselen, verwachten we je telefoontje (085 4444 200) of e-mail (info@partsoddev.wpengine.com/en/)!