Part of the crew

Sebastian van Parts on Demand

Teil der Besatzung

Misschien heb je er al iets van meegekregen, maar ook in Duitsland roeren we ons. Een van de mensen die daar sinds kort voor verantwoordelijk is, is Sebastian Neumann. Hij woont in Dreieich, een plaats net onder Frankfurt. Van daaruit bestiert hij samen met de al langer in Duitsland actieve collega Dennis de lokale markt. Wie ist Das so gekommen?

Een opgeruimde en enthousiaste Sebastian vertelt ons over hoe hij werd benaderd door een headhunterin. “Ik was werkzaam in een gecombineerde sales- en inkoopfunctie bij een bedrijf dat actief is in de edelstaalverwerking. Een grote organisatie die wereldwijd grote aantallen aan grote afnemers levert. Maar ik zat daar niet meer helemaal lekker op mijn plaats en was aan het rondkijken naar een functie waarbij ik meer naar buiten kon, meer direct contact met klanten. Daar voel ik me in thuis, als ik met klanten kan meedenken over hun vraag. Toen ik werd aangesproken over deze functie was ik direct enthousiast. Het is de markt van de toekomst met enorm veel mogelijkheden!”

Enthousiast

Als je vraagt waar Sebastian niet enthousiast over is, wordt dit een kort stukje. Hij is enthousiast over de markt, het bedrijf, de medewerkers, de mogelijkheden van 3D-printen, de toepassingen die hij heeft gezien, de nabewerkingen, afijn – je krijgt een idee. “Ik vind de Nederlanders heel erg aardige mensen. En als je dan met Nederlanders in de branche van de toekomst aan de slag mag, dan is dat geweldig!”

De afstand speelt natuurlijk een rol bij de manier waarop een sollicitatieprocedure verloopt. “De eerste twee gesprekken hebben we via teams gedaan. Het is fijn dat het bedrijf daar ook echt open voor staat. Voor het derde gesprek ben ik wel naar Utrecht gegaan. Dat was ook echt heel erg leuk en ik was volledig verrast om te zien wat voor een machinepark er hier staat. Niet alleen de printers zelf, maar ook de apparatuur voor de nabewerking, dat was echt een verrassing. Ik heb gesprekken gehad met Ron en Neil en Jelle heeft me een uitgebreide rondleiding gegeven. Allemaal ‘supernette’ mensen.”

Intensieve weken

Op het moment dat we hem spreken, is hij amper twee weken in dienst. Weken waarin hij veel mensen ontmoette, veel informatie over zich uitgestort kreeg en veel leerde – én dus veel van huis was. Intensieve weken, maar hij heeft het heel erg naar zijn zin. “Bij Parts On Demand heerst echt een familiegevoel. Iedereen is heel aardig en heeft aandacht voor elkaar. En ook met mijn Duitse collega Dennis heb ik veel overeenkomsten. We hebben samen een grove verdeling gemaakt voor de Duitse klanten. Ik ben erg onder de indruk van wat er allemaal mogelijk is. Vooral ook de verschillende nabewerkingen maken heel veel toepassingen mogelijk.”

“Tijdens de rondleiding die Jelle mij gaf, zag ik dat alle printers een eigen naam hebben gekregen. Daar moest ik erg om lachen, maar het geeft voor mij gelijk een sfeer die me erg bevalt. Als je jezelf niet al te serieus neemt, geeft dat een fijne vibe. Natuurlijk wel de klanten en de opdrachten serieus nemen, maar daarnaast ook de lol inzien van de dingen. Ik hou daarvan.”

Prima start

Behalve de introductie in Utrecht is hij ook met Dennis en Neil naar de beurs Formnext geweest én heeft hij Parts On Demand vertegenwoordigd tijdens de Nederlands-Duitse handelsmissie in Heidelberg. “Ron en Dennis hebben al veel leads uit eerdere beurzen gescoord, dus dat geeft mij een prima start. Ron maakt een salesplan waar ik mee kan werken. Ik heb er heel veel zin in! Natuurlijk vond ik het wel spannend om voor een Nederlands bedrijf te gaan werken. Nederland is ook nog eens veel verder op het gebied van 3D-printen dan Duitsland, maar mijn vrouw is daarin wat stoerder dan ik”, lacht hij. “Mijn vrouw – ik heb een hele slimme – zei: niets is zeker in het leven. Het zijn aardige mensen, je moet het gewoon doen.”

Zijn vrouw en hij werken beide vanuit huis. “Mijn vrouw is erg fanatiek en soms ook luid in haar werk – ze is Nasdaq adviseur – dus het is maar goed dat we niet de hele tijd in dezelfde ruimte hoeven te werken. En als we niet werken dan houd ik me graag bezig met indoor-klimmen, koken, gamen, bowlen en lezen. Behalve mijn vrouw en ik wonen er ook nog twee katten in ons huis. Dus we vervelen ons nooit.”

Neil de rockster

De beurs die hij bezocht gaf hem ook nog op een ander gebied een mooie bevestiging dat hij een goede keuze maakte. “We liepen op de Formnext Messe, dé 3D-printbeurs. Daar werd Neil bijna als een soort rockster begroet! Iedereen kende hem en hij werd heel vaak aangesproken. We hadden daar veel afspraken en de manier waarop Neil werd bejegend gaf mij het gevoel dat hij echt een gekende expert is in dit vakgebied. Echt gaaf!”

Hij heeft inmiddels ook een inwerkweek in Utrecht doorlopen waarin hij ook twee dagen meedraaide in de productie. “Om al die informatie te kunnen absorberen is het fijn om het in de praktijk te kunnen zien. Ik heb met Albert en Jelle achter de machines gestaan en de vergelijking met archeologie wordt niet voor niets gemaakt”, lacht hij. Zijn eerste indrukken zijn zeer positief en het warme onthaal dat hij kreeg werd nog aangevuld met een enorme hoeveelheid typisch Nederlandse presentjes. Van kaas, bier en stroopwafels tot en met drop. Hij voelt zich al enorm Part of the Crew.