Het ene 3D is het andere niet

3D-artist in actie

En dan hebben we het eens niet over dat wij beter zijn dan andere 3D-printers. Nee, we hebben het over Youri Hartgring, onze nieuwe collega. We vroegen hem het hemd van het lijf zodat ook jij hem een beetje leert kennen. Wat blijkt? In een vorig leven (ahum) was hij 3D-artist. Hoe hij hier komt? Dat lees je hier.

“Aan het grafisch Lyceum in Utrecht heb ik een opleiding gevolgd voor 3D-artist. Het is een opleiding met een focus op het ontwikkelen van games. Het probleem daarbij is alleen dat er ieder jaar net zoveel studenten van deze opleiding komen als dat er banen voor deze functie zijn in heel Nederland. Tja, daar kom je dus niet tussen. Als je dan toch iets met je opleiding wilt doen, heb je verschillende keuzes. Bij mij viel de keuze op het freelancewerk. Dat heb ik een paar jaar gedaan naast een baan als orderpicker. Door corona was het allemaal best ingewikkeld en in maart 2021 viel mijn oog op een vacature bij Parts on Demand.”

Virtueel

Het 3D-artistvak dat Youri dus beheerst, betreft het visueel maken van omgevingen, karakters bijvoorbeeld voor virtual reality, maar zelf hield hij zich vooral bezig in de richting van architectuurvisualisaties. Best handig om een ander aspect van 3D te beheersen, en bij Parts on Demand leert hij de printkant snel onder de knie te krijgen. “Ik leer hier stapje voor stapje alle onderdelen van het hele productieproces kennen, vanaf het moment dat een opdracht binnenkomt, tot het gerede product ons pand verlaat. Iedereen leert zo het hele proces kennen zodat we elkaar kunnen vervangen als het nodig is, maar een ander belangrijk voordeel is dat je zelf een opdracht van het begin tot het eind begeleidt in het proces. Iedereen kan zijn of haar eigen bak plannen, je weet precies hoe het eruit moet komen te zien, wat de aandachtspunten van de klant zijn en dat zorgt voor een hogere efficiëntie. Bij het uitpakken weet je al wat er in zit en de afwisseling van de werkzaamheden houdt het ook leuk. Heel anders dan wanneer je de hele dag dezelfde handelingen uit moet voeren.”

Reality

Eind maart ging hij dus in gesprek met Neil en op 1 april startte hij al. “Bij de kennismaking waren we allebei enthousiast. We hadden een heel fijn gesprek en ook tijdens de rondleiding maakte de hele set-up hier een geweldige indruk op me. Ik was in de gelegenheid om al snel te starten en ik moet zeggen, het gaat hier heel anders dan ik in vorige werkomgevingen gewend was. Binnen de tijd van nog geen jaar heb ik het gevoel dat ik al ongelofelijk veel heb geleerd. Je voelt echt dat je mee kunt groeien met het bedrijf en jouw expertise in kunt zetten. En wat de tijd ons brengt? Tja, wie weet”, lacht hij. “Ik verwacht en hoop dat ik mijn ervaring als 3D-artist ook hier kan inzetten, dat lijkt me echt leuk.”

Kritisch luisteren

Buiten het werk om is Youri geïnteresseerd in wat er in de wereld gebeurt, en dan met name op het politieke wereldtoneel. Podcasts zijn zijn manier om informatie op te zuigen over de meest diverse onderwerpen. En dat kan hij prima combineren met zijn werk en met zijn dagelijkse fietstocht vanuit zijn woonplaats De Bilt naar de Werkspoorfabriek in Utrecht, de locatie van Parts on Demand. Of hij favoriete podcasts heeft? “Ja, dat zijn er wel een paar, maar ze moeten vooral prikkelen en kritische verhalen vertellen”, vertelt Youri. “Mijn interesse in wat er in de wereld gebeurt is gewoon groot. Bijvoorbeeld Café Weltschmerz vind ik een fijn kanaal. En een bijkomend voordeel: ik kan me heel goed focussen op mijn werk als ik naar een podcast luister.” In de productieruimtes bij Parts on Demand zie je hem dus altijd met een koptelefoon en niet alleen tegen het rumoer.

Want werken bij Parts on Demand voelt niet als werken. “De sfeer is erg leuk, er heerst geen hiërarchie en dat maakt dat de dagen omvliegen. Want aan de ene kant voelt het alsof ik hier nog maar net begonnen ben en aan de andere kant lijkt het al eeuwen!”