Lucas in da house

Onze nieuwste aanwinst

Yep, we hebben er weer één bij. En wát voor één: een 3D-specialist met poeder in zijn aderen. Precies zoals je bij Part on Demand verwacht. Zijn naam? Lucas van Beers. We stellen hem aan je voor!

Voor de medewerkers van Parts on Demand is Lucas geen onbekende. Lucas beweegt zich namelijk al flink wat jaren op het terrein van het 3D-printen en stak zijn licht al eens op over het reilen en zeilen achter de schermen tijdens een van onze fameuze Behind The Scenes. En wat blijkt? Dat deed hij niet om de kunst af te kijken – voor zover dat al mogelijk zou zijn. Nee, het gaf voor hem de doorslag om te kiezen voor een functie bij wat voorheen zijn concurrent genoemd zou kunnen worden.

Overstap

Lucas had namelijk zijn eigen 3D-printbedrijf. Waarom dan toch die overstap? “Mijn bedrijf groeide op een manier die ik zelf lastig vond om te hanteren. Ik had twee locaties en geen back-up voor mijn eigen rol. Dat betekende dat ik vooral bezig was met klantcontact en amper nog achter de printers kon staan. Ik had al eens samengewerkt met Neil van Es en tijdens een Behind The Scenes zag ik dat hier echt een geweldig team staat. Toen ik vervolgens een vacature zag, was één en één twee. Niet de stress van mijn eigen bedrijf, wel het plezier van de techniek én werken in een fijn team. Dat vind ik echt een enorme verademing!”

Zijn passie begon al vroeg. “Ik was 13 toen ik op mijn middelbare school een workshop 3D-printen bijwoonde. Dezelfde avond kocht ik een printer en ja, dat liep een beetje uit de hand”, grijnst hij terwijl hij zijn schouders ophaalt. “Ik heb echt alle technieken op gebied van 3D-printen wel gedaan, maar ik heb een passie voor de grote industriële printers. Ik heb nog heel veel printers staan van mijn eigen bedrijf. Alleen kon ik dus zelf amper nog bezig zijn met die printers. En dat is voor mij key. Tja, en toen ik eenmaal met Neil in gesprek ging, ging het ook razendsnel. 22 november was mijn eerste werkdag en het bevalt echt heel erg goed.”

Het kan raar lopen

Hoe het kan lopen, vraag je je wel eens af. Want Lucas had dan wel tijdens zijn middelbareschooltijd al 3D-printers staan, na een tussenjaar in de Verenigde Staten koos hij voor een studie biotechnologie in Wageningen. “Daar ben ik al vrij snel mee gestopt”, vertelt hij. “Ik vond het leuker om bezig te zijn met mijn eigen bedrijf, dat ik toen al gestart was. Daar kon ik vrij snel van leven en ik hou ervan om de handen uit de mouwen te steken, dus besloot ik er vol voor te gaan.” Wel ontmoette hij zijn vriendin tijdens deze studie, dus er kwam toch iets goeds uit.

“Voordat ik de knoop doorhakte om te stoppen met mijn eigen 3D-printbedrijf, en hier bij Parts on Demand in dienst te gaan, kende ik iedereen van het team al redelijk goed. Ik wist dus al waar ik terecht zou komen. Het is fijn om niet meer het gevoel te hebben dat ik er alleen voor sta, ik voel me heel erg op mijn plek. De kwaliteit en toewijding waarmee hier gewerkt wordt, terwijl er ook echt veel plezier gemaakt wordt, dat is heerlijk.” Hij verzucht het bijna: “Ik hoop hier nog heel lang te blijven.”

Steeds meer

Als het gaat om kennis over het proces is Lucas redelijk onverzadigbaar. “Ik wil graag alles kunnen wat er bij het hele traject komt kijken. Ik hou van het hele proces, van nieuwe dingen verzinnen, de printkwaliteit steeds verder brengen, steeds nieuwe slimmigheidjes te ontwerpen en ontwikkelen. Hier bij Parts on Demand werken we echt heel goed samen met klanten. Er is een strakke communicatie en veel feedback over en weer. Tevreden klanten staan voorop en er wordt gewerkt met hele korte lijnen.”

Buiten het werk

Tja, en wat doet iemand dan nog meer in zijn vrije tijd, als zijn hobby ook zijn werk is? “Vroeger was ik veel op pad met een metaaldetector. Eigenlijk een beetje hetzelfde principe als bij 3D-printen als je een poederpakket uitpakt”, verklaart hij. “Ik wilde als kind archeoloog worden, tja, en nu sta ik achter een 3D-printer. Ietsje anders.” Hij kijkt vrolijk en vertelt dat ie in zijn vrije tijd tegenwoordig nog steeds graag 3D-print. Maar hij heeft ook nog wel een andere hobby, namelijk airsoft spelen. Een soort realistisch paintballen. En als er dan nog tijd over is, dan pakt hij graag met zijn vriendin een terrasje in zijn woonplaats Ede. “Dat is alleen nu even wat lastiger nu. Maar zodra het kan, zitten we er weer!”