Maar SLS is echt andere koek

Daan

Daan was altijd al fan van 3D-printen

Daan Langelaan is zijn naam. En vanaf het allereerste moment dat hij een 3D-printer aan het werk zag, was hij fan. “Dat is een jaar of tien geleden, en ik dacht direct: dít is de toekomst!” Hij vertelt enthousiast hoe hij nu zijn werk heeft kunnen maken van de technologie waar hij zo door werd gegrepen.

Zoals zoveel fans kocht ook hij een FDM printer. Een draad wordt samengesmolten tot een object. “Maar bij SLS, waar we hier bij Parts On Demand mee werken, werkt het allemaal toch heel anders. Het proces is echt helemaal nieuw voor me.”

Dat hij in het 3D-printen zijn werk zou vinden, was niet direct de verwachting. “Ik werkte lang in de evenementenbranche, bij de Fabrique hier vlakbij in Utrecht. Tijdens de corona-tijd veranderden mijn werkzaamheden sterk, het team dunde langzaamaan steeds verder uit en dat maakte uiteindelijk dat ook ik in de zomer van 2021 afscheid nam. Zonder eigenlijk te weten wat ik wilde gaan doen. Eerst ben ik via uitzendbureaus gaan werken en heb ik een tijdje nagedacht over wat ik echt leuk vind om te doen.”

Om de hoek

Hij lacht als hij vertelt hoe dicht hij bij Parts On Demand woont. “Het is maar achthonderd meter van mijn huis vandaan. En ik kwam het bedrijf tegen toen ik aan het googelen was. Ik reageerde op een open vacature en ben toen kennis gaan maken. En de rest is geschiedenis, zoals ze zeggen.”

Sinds maart van dit jaar werkt hij bij Parts On Demand en hij voelt zich als een vis in het water. “Ik vind het heerlijk als een bedrijf vertrouwen heeft in haar eigen product en dat ook uitdraagt. Zoals bij Lego bijvoorbeeld een productielijn uit Lego werd gebouwd. Dat vertrouwen, dat proef je hier ook in alles. Alles kan geprint, zeggen we wel.”


Andere koek

Thuis bij Daan stond dus al een FDM printer. “Daar werk je met een bed waar je iets op bouwt. Maar bij SLS werk je met een bak waarin soms wel 1.500 tot 3.000 onderdelen in één keer geprint worden. Onderdelen die in onderdelen worden geprint, dat is écht 3D. Dat maakt dat het hele proces toch echt nieuw voor me was. En ook de manier van afwerken is volledig nieuw. Het is heel grappig om te zien hoe alles werkt en hoe hard het bedrijf groeit. In de paar maanden dat ik hier nu in dienst ben, zijn er niet alleen nog meer nieuwe mensen aangetrokken, maar er kwam ook een nieuwe printer bij, een PVP-machine, een nieuwe kleurmachine, en alles moest ook nog op een logische manier in de ruimte passen. Dat was nog wel even passen en meten, maar met een verbouwinkje kom je een heel eind.”

Stap voor stap

Net als alle andere collega’s bij Parts On Demand leert ook Daan het hele proces stap voor stap kennen. “Ik begon met het uitpakken van de bakken die uit de printer komen. Dan krijg je heel snel een gevoel van de mogelijkheden. En iedere keer ging ik een stapje verder in het proces. Ik heb nu leren stralen, shotpeenen, kleuren, sorteren en kwaliteitscontroles uitvoeren. Alleen PVP staat nog op de to-do-lijst. Het is heel fijn dat iedereen daardoor op iedere plek inzetbaar is en kan inspringen. Ik vind het ook nog eens een leuke uitdaging om echt álles te leren, je krijgt veel vertrouwen in jezelf en ook het vertrouwen van de andere mensen hier. Niet in die zin dat je het gevoel hebt dat je aan je lot wordt overgelaten, maar dat je door de korte lijnen ook direct bij iemand terecht kan en dat je écht het vertrouwen in jouw kunnen voelt.”

Half woord

“Ik ben in mijn werkkring van hele grote organisaties naar steeds kleinere bedrijven gegaan. Dan merk je dat verschil ook heel erg. En hier bij Parts On Demand is de sfeer heel erg goed. We hebben allemaal aan een half woord genoeg, het is heel fijn als je met gelijkgestemden kunt werken want lol hebben met je collega’s is erg belangrijk.”

Buiten het werk zoekt Daan ook graag het avontuur op. Boulderen, muurklimmen eigenlijk, is zijn hobby. “Ik klim tot hoogtes van ongeveer zes meter. En daarnaast lees ik graag, alles wat los en vast zit. Sinds corona ben ik geïnteresseerd geraakt in Dungeons en Dragons. Daarvan kun je online heel veel verhalen bekijken die anderen hebben gespeeld. Als je wilt is er wel negenhonderd uur te vinden.”

Of we ook zijn schoenmaat willen weten? Tuurlijk Daan, kom maar door. “45”, lacht hij. “Maar zonder gekheid, wat ik graag zou willen is meegroeien met het bedrijf. Misschien zoiets als een helpdeskachtige afdeling opzetten, want je ziet een grote diversiteit aan ontwerpen en toepassingen. En bij sommige klanten zie je dat ze echt optimaal gebruik maken van de complexiteit. Daar is voor veel toepassingen nog wel wat te winnen. Het lijkt me leuk om daarover mee te denken.”