Geen ontsnappen – maak kennis met Eric!

Geen ontsnappen - Maak kennis met Eric

Eric doet zijn verhaal uit de doeken
Eric doet zijn verhaal uit de doeken

“’3D-printen, wat gaaf!’ Dat is de veelvoorkomende reactie als ik over mijn werk vertel. De meeste mensen hebben de 3D-klok wel horen luiden, maar ze weten nog niet precieswaar de klepel hangt. Ik heb dan de neiging om alle voordelen binnen een half uur op te dissen. En dan gebeurt het wel eens dat de toehoorder geen of weinig raakvlakken met 3D-printen heeft, terwijl het voor mij iets magisch is en vertellen over 3D-printen vaak een soort kinderlijk enthousiasme in me naar boven haalt.” Hij stuitert er nog net niet van, maar de passie spat ervan af.

Openbaring

“Dat maakt mijn werk ook zo leuk. Mensen kennis laten maken met 3D-printen en ze meevoeren in die wonderlijke wereld. Ik loop altijd tevreden weg als ik bij klanten ben geweest of na een nieuwe kennismaking. Er is meestal een wereld voor iemand open gegaan. Er hoeft niet per direct een toepassing voor te zijn maar het is iets wat op de achtergrond blijft hangen. Na verloop van tijd, en dat kan een maand of een jaar duren, komt zo iemand altijd bij je terug met de vraag: “Is dit te 3D-printen?” En dan begint het pas echt.”

“Ik kom uit twee werelden, uit de techniek en de commercie. De techniek komt grotendeels van de vele projecten en hobby’s die thuis gepasseerd zijn. Dat is nogal wat. Opbouw, onderhoud en analyse van raceauto’s. Het opknappen van huizen. Kleine machinebouw en een hoop andere dingen waar je vieze handen van krijgt.”

Totaalplaatje

“Toen ik ging studeren vond ik techniek nog steeds erg leuk. Toch maakte ik de bewuste keuze om juist een commerciële opleiding te gaan doen met technische raakvlakken. Ik begon aan de IVA in Driebergen, voor vele de ‘autoverkopersschool’. Voor mij was het de ideale opleiding om het totaalplaatje van techniek en commercie compleet te maken.”

Op zijn 22e heeft ie de IVA afgerond maar vond zichzelf nog te jong om fulltime aan de slag te gaan. Dus plakte hij er een jaar Master International Business & Management aan vast, in Engeland. “Na al die omzwervingen en opleidingen kwam uiteindelijk terecht bij Parts On Demand. Toen ik terugkwam uit Engeland kon ik meteen aan de slag. Dat kwam ook omdat ik stiekem al een hoop voor POD had gedaan. Zoals sommige – of veel – mensen weten, lopen er hier bij Parts On Demand niet één maar twee Van Essen. Met mijn broer Neil is het allemaal begonnen en hij heeft me ook geïnteresseerd voor het 3D-printen. Van een eigen kleine FDM-printer naar steeds groter en zwaarder geschut. Ik heb het van dichtbij mogen meemaken en heb toen al een hoop onderdelen in mijn handen gehad. En ook een hoop weekenden van onderdelen stralen, kleuren en verpakken.”

Onontsnapbaar

Hij grijnst als hij zegt: “er was eigenlijk geen ontsnappen aan, ik ben gewoon keihard deze wereld ingezogen, ondanks de studies die ik deed. Maar die komen me nu prima van pas. En ze zeggen dat het een hele kunst is om met je familie samen te werken, maar die kunst gaat Neil en mij goed af!”