Neil

Bespaar kosten met de Self-Supporting-Angle

3D-Printen kent ongekende ontwerp vrijheid. Net als bij spuitgieten of frezen, zijn er ook voor 3D-Printen een aantal slimme richtlijnen. Wanneer deze goed worden toegepast, kunnen de kosten snel gereduceerd worden. Zo realiseren we al snel een besparing van 20 tot 70%!

Het toepassen van de ‘self-supporting-angle’ zorgt over het algemeen voor de grootste besparing. Daarnaast geeft deze zelf-ondersteunende hoek vaak betere afwerkingen en mooiere oppervlakken.

Wat is een ‘self-supporting-angle’?

De zelf-ondersteunende hoek komt voor in de z-richting waarin het model opgebouwd wordt. Normaalgesproken wordt voor overhangende delen in een onderdeel een ondersteuningsstructuur gebouwd. Door deze delen in hoek van max. 45-graden op te bouwen, kan zo’n overhangend deel zelfdragend worden opgebouwd. Daardoor wordt de support-structuur overbodig: dat scheelt niet alleen materiaal, maar vooral een hoop bouwtijd.

Vergeet de gaten in het model niet!

Gaten in verticale wanden – bijvoorbeeld louvres, bout-gaten of draaddoorvoeren – zijn in feite ook overhangende delen. Door ook deze te voorzien van een ‘dakje’ van 45-graden, wordt de ondersteuningsstructuur wederom overbodig. Hierdoor zijn veel 3D-geprinte onderdelen voorzien van druppelvormige gaten, in plaats van cilindrische. Vaak hebben deze druppels dezelfde functionaliteit als de ronde-variant, maar zijn ze in productie een veelvoud sneller.

Ons onderdeel, bijvoorbeeld!

Het voorbeeld dat wij maakten (afm. 150x130x130mm) is waar mogelijk voorzien van self-supporting-angles. De cylindrische- en rechthoekige gaten zijn voorzien van een druppelvorm of ‘dakje’. De bodem van het model is eveneens opgebouwd als omgekeerde piramide-vorm. Hierdoor werden de kosten met ongeveer €250 verlaagd!

Neil

Posted by Neil van Es

Als drijvende kracht achter Parts On Demand heeft Neil een passie voor het ontwikkelen, produceren en testen van ideeën die aan het voorfront van technologische ontwikkeling staan.