3D-Scan het lekker zelf

3D-Scan het lekker zelf

Bij Parts on Demand willen we alles net een beetje beter doen. Begrijpen waar we mee bezig zijn. Het proces van kop tot staart beheersen. Deze maand maakte onze laatste investering zijn debuut: een warm welkom voor onze GOM Atos Triple Scan!

Zegt je waarschijnlijk helemaal niets. Als je onderdelen bij ons besteld, zul je er ook weinig van mee krijgen. De GOM Atos Triple Scan is de Rolls-Royce onder de optische meetmachines. Door sommigen ook wel gebagatelliseerd tot ‘3D-scanners’ – maar dan doe je het echt te kort.

Met deze scanner meten we onderdelen tot op de honderdste millimeter nauwkeurig. Dat gebeurd door een lichtpatroon op de te meten onderdelen te projecteren. Twee camera’s maken daar in een split-second opnames van. Slimme software rekent op basis van die opnames uit wat de afmetingen van het onderdeel zijn.

Daar zitten een aantal grote voordelen aan ten opzichte conventionele meetmethoden als een schuifmaat of coördinaten meet machine. De scanner meet namelijk het héle onderdeel in plaats van gedefinieerde punten.

Wat doen we dan met zo’n 3D-scanner?

Het eerste waar je aan denkt is natuurlijk het inscannen van onderdelen. En dat kan natuurlijk! We kunnen een onderdeel snel inmeten en een digitale kopie maken. Die kunnen we dan gebruiken voor reverse engineering. Of om direct naar de printer te sturen. Handig als je een bestaand onderdeel hebt wat niet meer leverbaar is of verbeterd moet worden. Grappig genoeg gebruiken we de scanner hier het minst voor…

Want de echte waarde zit hem voor ons in proces- en kwaliteitscontrole. Voor de printers hebben we speciale onderdelen om de krimpwaarden te berekenen. Die kunnen we nu nog preciezer meten. En dat betekent nog nauwkeurigere onderdelen voor jou!

Verder printen we in ieder productiebatch controle onderdelen. Nadat zo’n batch geprint is, controleren we die eerst op maatvoering. Juist. Met onze 3D-scanner. Zo kunnen we met grote zekerheid controleren op afwijkingen in zo’n batch. Pas als de controle delen gemeten zijn en binnen specificatie zijn, wordt een productiebatch vrijgegeven. Wel zo’n veilig gevoel.

En last but not least: we kunnen metingen uitvoeren op onderdelen die we voor jou printen. Bijvoorbeeld als je zeker wilt weten dat je passingen perfect zijn. We kunnen dan een meetrapport maken voor je onderdelen. Daarin controleren we de voor jouw belangrijke maten, of maken een kleurenplot waarin je snel aandachtsgebieden herkent.

Wil je meer weten over 3D-scannen, optisch meten of zelf een kwaliteitscontrole laten uitvoeren? Neem dan contact op met een voor onze engineers!