2020: Wát een jaar!

2020: Wat een jaar!

Een bijzonder jaar, met een bijzondere afsluiting. En dan ook nog met een enorme berg aan bijzonderheden in ons bedrijf. Het ging allemaal zo razendsnel, dat we toch wel even terug willen blikken.

Want ja, je kent het spreekwoord wel, toch? Een crisis is een … precies. Dat zagen wij dit jaar met onze eigen ogen. We hebben veel meegemaakt, voor elkaar gekregen, ontwikkeld, verstevigd, uitgebouwd en meer van dat soort werkwoorden. Want werken, dat konden we gelukkig bijna het hele jaar door! We laten geek in chief Neil van Es terugblikken op de mooiste momenten.

“Tja, de afhankelijkheden en flexibiliteit van je relatie met je leverancier gingen dit jaar natuurlijk de boventoon voeren! De ontwikkelingen verliepen daarom op sommige momenten wel heel erg snel. 3D-printen won de afgelopen jaren al enorm aan populariteit. En nu zie je de echte schifting optreden tussen bedrijven die het bewaren voor hun prototypes en die het als echte productietechnologie insteken. Bij veel productiebedrijven zag je op de R&D en de technische afdelingen een 3D-printer verschijnen. Daarbij zie je dat onze keuze om onze eigen niches te kiezen zich nu heel duidelijk uitbetaalt. We houden ons niet of nauwelijks meer bezig met prototypes. Dat regelen veel bedrijven nu zelf wel. Zijn ze klaar met het prototype, dan is het de keuze om te investeren in mallen en matrijzen – als dat al mogelijk is in verband met de steeds hogere complexiteit van producten – of series laten produceren met behulp van onze technologie. Die keuze valt steeds sneller uit in het voordeel van printen. Zowel op het gebied van kosten als op het gebied van de wendbaarheid van je ontwerp.”

Neil ziet mede door de pandemie dat de groei in de industriële toepassingen steeds harder gaat. “Met name bij de bedrijven die technologische meerwaarde leveren zie je dat ze zich meer en meer richten op duurzame relaties met leveranciers. Leveranciers waarmee ze samen kunnen innoveren en waarvan ze op de leverbetrouwbaarheid op aan kunnen, ook onder de meest bijzondere omstandigheden. Wie had een jaar geleden kunnen bedenken dat de wereld er zo uit zou zien?”

Het afgelopen jaar heeft Parts On Demand zijn positie als expertisecentrum echt kunnen consolideren. We werden gevonden voor het snel en in grote hoeveelheden leveren van hulpmiddelen bij de persoonlijke beschermingsmiddelen. Dankzij onze strakke werkprocessen konden we ook in recordtempo onze medische certificering halen. En ook op foodgebied is veel bereikt. Want het basismateriaal van de prints was dan wel veilig, maar die kleur blauw, daar was nog wel even wat om te doen. En ook dat hebben we voor elkaar.