Mens ontwikkelbedrijf

Veel handen maken licht werk

Een van de leukste bezoeken die we de laatste tijd hebben afgelegd, is die bij Promen. Een ‘mensontwikkelbedrijf’.

 


Werk geeft mensen eigenwaarde, zelfstandigheid en persoonlijke groei. Promen zet als mensontwikkelbedrijf de mens en haar ontwikkeling centraal. Er zijn vele werkplekken en opleidingsmogelijkheden beschikbaar, zowel binnen als buiten de muren van Promen, met een focus op het bieden van passende werkplekken in een reguliere omgeving. Promen is een echt bedrijf dat ook zo moet presteren. Gelukkig lukt dat goed dankzij een gedreven team met bevlogen coaches en salesmensen. En, niet in de laatste plaats, dankzij enthousiaste afnemers.

Promen medewerker aan de slag

Inhoudsopgave

Bij Promen bieden ze diverse diensten aan, waaronder schoonmaak, groenonderhoud, catering en productiewerkzaamheden zoals in-, om- en verpakken (van zowel food als non-food), assemblage en montage. Al deze werkzaamheden worden uitgevoerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit kunnen mensen zijn die vallen onder de Participatiewet, een WSW-indicatie hebben, statushouders, schoolverlaters van VSO/PRO, of mensen met een indicatie voor Beschut Werk, een garantiebaan of in re-integratietraject.

Uitbesteden

En je kent Parts On Demand ondertussen wel een beetje, toch? Als er met ons werk tegelijk een goed doel te dienen is, dan staan we vooraan. Dus waar we werk uit wilden besteden, zoals het assembleren van geprinte parts, het samenstellen van sample-sets, het handmatig nabewerking met antislipvoetjes, dan kijken we eerst naar de mogelijkheden bij Promen. Paul de Bruijn is werkvoorbereider en contactpersoon van Parts On Demand. Bijna het eerste dat uit zijn mond rolt is: “Hier gaan werken, is de beste beslissing van de laatste jaren!” En hij legt ons graag uit hoe ze ervoor zorgen dat het werk voor iedereen behapbaar is en we krijgen nog een mooie rondleiding ook.

Warm

Zoals gezegd, de warmte is groot, zowel tussen de mensen onderling als tussen de werkvoorbereider en de mensen op de werkvloer. Je kunt niet anders dan hier zelf ook met een enorm brede glimlach op je mond rondlopen. Een praatje hier, een complimentje daar, iedereen groet, en we mogen overal uitleggen wat we komen doen. De aandacht is duidelijk. “We noemen het vandaag de dag een mensontwikkelbedrijf, we kennen het van vroeger als de sociale werkplaats. Wat voor ons voorop staat is dat we alles uit het kunnen van de mensen halen zodat ze meedoen met de maatschappij. En dat kunnen, dat is heel divers. Sommige mensen assembleren besturingskasten of kassasystemen, anderen stellen feestverpakkingen samen met chocolaatjes of koekjes.”

Medewerker in het magazijn

Afstand

Paul legt uit dat de afstand tot de arbeidsmarkt soms tijdelijk is, en soms permanent. “We beginnen met kijken naar wat mensen kunnen, dat gaat op een hele rustige manier op een beschutte werkplek. Waar zijn de grenzen, wat zijn de mogelijkheden, welk pad gaan we voor deze medewerker inzetten. Dat is voor de medewerker een fijne manier van benaderen, prettiger dan hoe het vroeger was geregeld. Het individu komt zo beter uit de verf, omdat we ook echt kijken naar welke ambities iemand zelf heeft. Op basis van de capaciteiten en de ambities gaan onze salesmensen op zoek naar geschikt werk. Dat willen we zo lokaal mogelijk doen, want er zijn overal bedrijven zoals het onze. Maar we hebben een mooi werkgebied, dus er zijn mogelijkheden genoeg.”

Afwisseling

“Het werk dat we van Parts On Demand krijgen, vinden de mensen leuk om te doen. Parts On Demand draagt ons een warm hart toe en inmiddels hebben we via hen ook andere klanten gekregen. Dat is fijn om te merken, dat het wederzijds zoveel tevredenheid geeft.” Om voldoende en voldoende afwisselend werk voor de mensen binnen te krijgen is het belangrijk dat de naamsbekendheid groot is. “We zijn actief op banenbeurzen waar we zowel voor de bezoekers als voor de andere exposanten onze naamsbekendheid blijven stimuleren. Onze goede reputatie in de regio zorgt ervoor dat veel werk vanzelf naar ons toekomt. En bij bestaande klanten kunnen wij als werkvoorbereiders zelf werk gaan ophalen. Aan het begin van het jaar nemen we met al onze klanten contact op om te horen wat de planning in petto heeft en hoeveel uren werk we voor ze mogen reserveren. De relaties met al onze klanten zijn eigenlijk net zo warm als die met Parts On Demand. In onze klanttevredenheidsonderzoeken scoren we altijd hoog.”

Traceerbaar

Ook aan de traceerbaarheid van de werkstukken of producten is veel aandacht besteed. Bijvoorbeeld op de speciale FSSC-afdeling, gecertificeerd en wel. “We hebben geconditioneerde ruimtes voor voeding en kunnen volledig volgens de allergenen-richtlijnen werken. Hier stellen we regelmatig de zogenaamde cake & bake samen. In Gouda hebben we wikkelmachines, metaaldetectoren, en alle mogelijke hulpmiddelen. Bij onze andere vestigingen hebben ze weer andere specialistische inrichtingen. Daarom werken we ook samen met andere werkbedrijven.” Hij laat een aluminium assemblageproduct zien: “Een onderdeel hiervan is in de metaalbewerking van een ander SW-bedrijf gezaagd en bewerkt en de assemblage van dit totale product – voor de zonnepanelenbouw – hebben wij hier in Gouda gedaan.”