Nieuw: AM for Production

Bart van Mikrocenterum vertelt over AM for Production

Waarom een eigen beurs?

29 maart staat in de Brabanthallen in Den Bosch de beurs AM for Production – als dedicated event voor de volledige keten rond additive manufacturing als productietechniek. Het werd tijd voor een eigen beurs?

Bij de term additive manufacturing denken mensen nog wel aan de industriële toepassingen. Maar heb je het over 3D-printen, dan kleeft er in de conventionele maakindustrie nog best wel eens het beeld aan van aan elkaar geplakte crappy prototypes. “Daar hebben ze afgelopen 20 jaar allemaal al wel eens naar gekeken en het in gedachten als ongeschikt voor echte productie afgestreept.” Maar hoe je het ook noemt, industrieel 3D-printen of additive manufacturing, feit is dat er iedere dag technologische hoogstandjes uit de printers rollen. Hoogstandjes met ongekende voordelen. En dat het een duurzamere productietechniek is dan de meeste traditionele.

“Met deze beurs wordt nu een echt en serieus podium geboden voor kennisdelen over hoe je 3D-printen als productietechniek inzet”, zegt Bart Kooijmans, Programmamanager Precision Technologies & Additive Manufacturing bij het Mikrocentrum, de organisatie achter de titel. “Additive Manufacturing bevindt zich in grande finale om door te breken in de hightech- en maakindustrie. Deze laagsgewijze technologie heeft grote ontwikkelsprongen gemaakt en is inmiddels doorgegroeid tot een volwaardige productietechnologie.”

Logische stap

De ontwikkelingen gaan hard en de technologie van het 3D-printen is dermate specifiek en vernieuwend dat Kooijmans een eigen beurs als een logische stap ziet. “Tijdens AM for Production draait alles om de doorbraak van 3D-printen in de hightech- en maakindustrie. De exposanten zijn gespecialiseerde bedrijven en organisaties op het gebied van AM-machines, randapparatuur, ondersteunende diensten, software voor AM implementatie en het leveren van hoogwaardige eindproducten. Maar ook standaardisatie, kwalificatie, kwaliteitsborging en goedkeuringen voor AM technologie krijgen de kans om zich te presenteren aan hightech- en maakbedrijven.”

De ordergrootte voor toepassingen in de Nederlandse industrie loopt uiteen van een tiental tot enkele honderden stuks op jaarbasis tot series van 100.000 onderdelen. “We laten tijdens AM for Production alle benodigde stappen zien voor een efficiënte implementatie van AM als productietechnologie. Dat gaat van onderwerpen over de technische specificaties en businesscase, uitbesteden of zelf kopen, implementatieprojecten en kennisdelen.”

Redenen genoeg

Op de vraag wat bedrijven als redenen opgeven om additive manufacturing in te zetten als productietechniek, hoort Kooijmans dat supply chain problemen vaak genoemd wordt. “De supply chain problemen sinds de eerste Covid-19 lockdowns en na de blokkade van het Suezkanaal hebben fabrikanten wakker geschud, hoor je op meer plaatsen in de 3D-printindustrie. Samen met het 3D-printen van tooling is dat de toepassing waar klanten uit onder andere de machinebouw het meeste aan denken. Sommige machinebouwers halen doordat de 3D-printtechnologie voldoende ontwikkeld is, productie weer in eigen huis. Fabrikanten beginnen namelijk in te zien dat ze met 3D-printen – al dan niet uitbesteed – flexibiliteit in huis halen. Met 3D-printen maakt het niet uit of je 100 of 1.000 stuks bestelt. Daardoor ben je veel flexibeler, want tussen twee bestellingen kun je eenvoudig het design wijzigen als dat nodig is.”

Volwassen technologie

De technologie is inmiddels behoorlijk volwassen te noemen, sinds de vroege jaren negentig kent de AM-industrie altijd dubbele groeicijfers. “We horen van onze exposanten voorbeelden als dat de verhouding tussen het percentage prototypes en eindonderdelen inmiddels omgedraaid is. Was het in het verleden vooral prototypes, is het nu vooral productie. Engineers zien dat onderdelen tegelijkertijd lichter en sterker kunnen en ook nog eens met veel complexere ontwerpen met een enorme reeks aan hightech materialen – van metalen tot biocompatible kunststof – dan met de traditionele productietechnieken mogelijk was. Tel daarbij op het aspect duurzaamheid – minder materiaalverlies –  en je snapt dat wij met zijn allen denken dat iedereen op de hoogte moet zijn van de mogelijkheden. Dus kennisuitwisseling en contacten leggen – dus een beurs.” Een beurs voor het brede publiek om te zien hoe je 3D-printen – of additive manufacturing – voor productiedoeleinden kunt inzetten, dat is wat AM for Production is.