Heroes

Zonder enige twijfel

Natuurlijk wilden we ze over de finish schreeuwen, het liefst zouden we ze de hele weg aanmoedigen. Dat laatste was niet mogelijk, dat eerste – zij het met enige ontberingen – wel.

Dus stonden videoman Laurens en schrijfvrouw Janet op een zeer natte en koude zaterdagochtend klaar om team Jus(t) do it! van Yumen Bionics over de finish van Duchenne Heroes 2022 te schreeuwen. Verkleumd tot op het bot, dat waren de verslaggevers al, dus laat staan welke ontberingen deze heroes hebben doorstaan. Alhoewel teamlid Agnes net een fietstocht in de Andes op haar Palmares had mogen bijschrijven, en ook de rest van het team bleek zeer goed getraind.

Held op sokken

En wat een prestatie hebben ze geleverd. Met zeven fietsers en twee begeleiders haalde het team met drie dagen veelal in de modder mountainbiken meer geld op dan hun eigen streefbedrag. En daarnaast scoorden deze kanjers ook nog eens een recordaantal lekke banden voor een fiets op één dag. Teamlid Sjaak rende daarom op de tweede dag het laatste stuk tot de finish en verdiende daarmee de Held op Sokken vermelding. Het moet als een warm bad gevoeld hebben dat het publiek in groten getale bij het Drielandenpunt in Vaals aanwezig was om de drijfnatte mountainbikers over de finish te zien komen.

Update exoskelet

Projectengineer Jolinda Horstik van Yumen Bionics fietste zelf niet mee, en kon ons tijdens het wachten mooi bijpraten over de voortgang van het pilot project met de exoskeletten. “We hebben nu aan vijf pioniers een exoskelet ter beschikking gesteld.” Ze lacht breeduit op onze vragende blik bij het woord pioniers. “Ja, pioniers, zo noemen we ons testpanel”, lacht ze. “Het pilotproject loopt negen maanden en in die tijd zorgen we ervoor dat de pioniers niet alleen praktische handelingen uit kunnen voeren met behulp van het exoskelet, maar ook hun hobby’s. We vragen ze bij de kennismaking als eerste wat ze graag zouden willen kunnen. En dat varieert van fotograferen tot pianospelen, schaken of gamen.”

Pilotfase

Inmiddels zijn er drie maanden om van de pilotfase. “Op basis van de feedback die we in deze fase van de testers krijgen, kunnen we het exoskelet steeds verder verbeteren. En daarbij kijken we naar gebruiksgemak, maar ook naar de slijtagedelen. De pioniers variëren in leeftijd van elf tot zeventien jaar. En wij – maar ook zij – zijn allemaal, stuk voor stuk, positief verrast. Niet alleen zijn onze eigen verwachtingen overtroffen, maar ook de reacties van de kinderen zelf zijn echt geweldig mooi!”

Opbrengst

Duchenne Heroes is een inzamelingsactie die dit jaar al voor de zestiende keer is gereden. De netto opbrengst gaat naar Duchenne Parent Projects waaruit ook het pilot project van Yumen Bionics is voortgekomen en wordt gefinancierd. En ook dit jaar werd weer de magische grens van één miljoen euro overschreden, in totaal werd er € 1.002.335 euro ingezameld! Een heuse heldenprestatie!

Hier vind je de video-impressie van de heroïsche tocht.