Even voorstellen: Neil!

Even voorstellen: Neil!

Tsja, het gebeurt steeds vaker. Vroegah sprak – en kende – ik bijna al onze klanten. Maar door de jaren heen werd PoD groter. Produceerden we veel meer onderdelen. Breidden we uit naar nog meer industrieën. En dan kom je ineens een stuk minder bij iedereen over de vloer. Daarom nu aan mij de eer om mezelf voor te stellen!

Neil dus, aangenaam! Zo’n zes jaar terug haalde ik in Eindhoven m’n diploma. Ik studeerde Industrial Design – maar heb ook wat rondgezworven bij Werktuigbouw en Innovation Management. Ik vond – en vind het nog steeds – machtig mooi om bezig te zijn met de randen van nieuwe technologie. Het grensvlak tussen ‘kan niet’ en ‘bestaat (nog) niet’ te onderzoeken. Zo kwam ik tijdens m’n studie in aanraking met 3D-printen. En – guess what – sindsdien heeft het me niet meer losgelaten.

Alle begin

Tijdens m’n studie was dat vooral voor prototypes. Daarna begon ik een bedrijfje in productontwikkeling. Bleef ik proto’s printen. Destijds nog met huis-tuin-en-keuken FDM-machines. Op een gegeven moment was er een opdrachtgever die een brutale vraag stelde. Terugkijkend was dat zo’n vraag die alles veranderd heeft. Hij vroeg me: “kunnen we niet gewoon 50 behuizingen printen? Dan kunnen die mallen nog even wachten”.

Want ja. Dan heb je als ontwerper zo’n mooie technologie ter beschikking. Ben je in staat om de meest complexe en slimme producten te printen. En als je dan je productie wilt opschalen, moet je ineens terugvallen op die ‘domme’ conventionele productietechnieken. Je hele ontwerp daar weer op aanpassen. Zou mooi zijn als dat niet hoeft, toch? Precies.

PoD zag het licht

Dat was de geboorte van Parts On Demand. En net als iedere pasgeborene, moest ook dat uiteindelijk groeien natuurlijk. Want een prototypingtechniek gebruiken voor productie, gaat niet zonder slag of stoot. Daar hebben we de laatste vier jaar vol op ingezet.

En nu? Nu maken we vooral slimme onderdelen voor de industrie, machinebouw en automotive. Want als het slimmer, beter en efficiënter moet – weten wij hoe. En dat weten steeds meer mensen. Dus het eind is zoek.

Geek

Ik noem mezelf gekscherend de geek-in-chief. Eigenlijk gewoon een Willie Wortel die niets mooier vindt dan nieuwe toepassingen bedenken met klanten. In-chief, want er lopen inmiddels nog wat geeks rond in het prachtige pand dat we inmiddels hebben betrokken. En met zijn allen vinden we niets leuker dan nieuwe machines, materialen en optimalisaties ontwikkelen. Nog steeds op dat randje van de techniek bezig zijn. Maar – samen met het PoD superhelden team – kunnen we inmiddels ook de grens steeds een beetje verder verleggen. Daar kom ik nog iedere dag met een hoop energie m’n bed voor uit.

Wat de toekomst brengt? 2021 wordt weer een mooi jaar. Een jaar vol innovatie, slimmigheidjes en verbeteringen. Ik hoop dat jij daar ook weer deel van uitmaakt. Ik ga er in ieder geval m’n stinkende best voor doen!