Bouten of tappen? U vraagt, wij draaien

Bouten of tappen? U vraagt, wij draaien

In grote lijnen zijn er drie manieren om bout en schroefverbindingen in je onderdelen te krijgen:

  • Door zelfdraadvormende schroeven;
  • Door schroefdraad in te tekenen of te tappen;
  • Of door inserts aan te brengen.

Zelfdraadvormende schroeven zijn ideaal om er iets soms open of dicht mee te maken. In de meeste gevallen zijn deze voorzien van een kruiskop. Je herkent ze aan de scherpe punt en steile schroefdraad. Deze schroefdraad snijdt zichzelf als het ware in het kunststof onderdeel. Daardoor hoef je geen draad in te tekenen, maar teken je alleen een cilinder in een onderdeel. De diameter daarvan hangt af van de diameter van je schroef.

De tweede optie is om schroefdraad in te tekenen of te tappen. Dat doe je als je metrische bouten wilt gebruiken, zoals bijvoorbeeld inbusbouten. Of je draad intekent of tapt, hangt af van de maat.

Schroefdraad dat je in het platte vlak wilt printen, kan prima vanaf M6. Let wel dat je de draad helemaal moet modelleren in je CAD-software.

Bij kleinere maten – of draadgaten die in de bouwrichting geprint worden – kun je beter tappen. Je tekent dan een cilinder met de boormaat van het gat in, en tapt vervolgens de draad. Precies zoals je bij metalen onderdelen doet. Of wij doen het voor je. No sweat.

Veelvoorkomende boormaten zijn:

Draadmaat Boorgat (mm)
M3 2.5
M4 3.3
M5 4.2
M6 5
M8 6.8
M10 8.5
M12 10.5

Inserts

Heb je verbindingen die regelmatig los en vast moeten? Of waar echt veel kracht op komt te staan? Dan kun je beter gebruik maken van inserts. Dat zijn inzetbussen waar aan de buiten en binnenzijde schroefdraad in is gesneden. Ze zijn verkrijgbaar in staal en rvs en zorgen voor een duurzame schroefverbinding. De 302 serie van Fabory bijvoorbeeld: bij deze inserts teken je een cilinder voor de boormaat voor het schroefdraad dat twee maten groter is dan de maat van de insert. Dus: als je een M6 insert wilt gebruiken, teken je dus een cilinder voor het boorgat van M8 (6,8 mm). Daar tap je dan M8 draad in. En in die getapte draad, draai je weer de insert. Mooi he?

Meer weten over boutverbindingen in je 3D-geprinte onderdelen? Neem dan contact op met een van onze engineers!

]]>