Wil een grote meerwaarde bieden
We hebben een nieuwe collega die we graag aan je voorstellen. Voor zover dat nodig is, want misschien heb je hem al eens ontmoet in de markt van het 3D-printen. Het wereldje is klein en Frank Elbersen – dat is ie dus – heeft er al heel wat voetstappen liggen.
Al bijna 7 jaar is hij dag in dag uit bezig in de wereld van 3D-printen. Ervaring heeft ie dus genoeg, want je zou kunnen zeggen dat hij erbij was vanaf het moment dat 3D-printen echt serieuze toepassingen vond. En daarvoor? “Ik heb heel lang gewerkt in de projectinrichting. Ziekenhuizen, scholen, instellingen, allemaal grote projecten. Een creatieve baan waar ik heel lang mijn ei in kwijt kon. Toen ik uiteindelijk voor mezelf vond dat ik toe was aan een nieuwe uitdaging, was dat rond de tijd dat 3D-printen in opkomst was. De vrijheid van ontwerpen en de ongekende mogelijkheden die deze techniek met zich mee leek te brengen, sprak me enorm aan.”
Creativiteit als pluspunt
En de techniek stelde hem niet teleur. “Met projectinrichting ben je natuurlijk altijd al creatief bezig en ik merkte dat mijn ervaring en creativiteit mij hielpen bij het denken in 3D. Geen belemmeringen, out-of-the-box bezig zijn, en als sparringpartner meedenken met klanten, dat vind ik geweldig.” Wij kennen hem als een professioneel adviseur die gepokt en gemazeld is in de industrie. Natuurlijk vragen we hem ook in welke branche hij de meeste meerwaarde heeft gezien van 3D-prints. “Eigenlijk kan de techniek van het 3D-printen in heel veel branches echte meerwaarde bieden. Bepaalde branches zijn daarin echt al ontwikkeld. Ik vind het heel mooi dat ik dat van dichtbij mee heb mogen maken. De verpakkingsindustrie is een mooi voorbeeld, zeker in de voeding. Omdat je met de juiste materiaalkeuze direct contact met voeding kunt hebben, kun je veel voordelen behalen in het automatiseren. Met veel meer ingebouwde complexiteit. Een mooi voorbeeld daarvan is een gripper die in samenwerking met een klant is ontwikkeld. Daarbij gingen we van dertig tot veertig onderdelen en de bijbehorende assemblage terug naar één enkele print.”
Ontwerpvrijheid
Andere voorbeelden die hij aanhaalt gaan over nozzles en de dronemarkt. “Je kunt productontwikkelaars veel meer vrijheid geven bij het ontwerpen van extrusienozzles. Dat geeft hele bijzondere resultaten, die je veel ziet bijvoorbeeld bij bijzondere vormen van zoet en deegwaren. En een hele andere tak van sport is de dronemarkt. Die staat bol van de nieuwe toepassingen die allemaal weer nét even een ander optimaal ontwerp vragen. Snel kleine series maken en snel kunnen itereren, dat geeft grote winst.”
Part of the crew
Nu is Frank dus onderdeel van de crew van Parts On Demand. “We kwamen elkaar regelmatig tegen op beurzen en evenementen. Ik raakte in de loop van de tijd steeds meer gecharmeerd van het bedrijf, de bedrijfsvoering en van de mensen. Ook op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen spreekt het bedrijf me heel erg aan. Dus toen zijn we maar eens nader gaan kennismaken en wat ik daarbij nog verder meekreeg, sprak me dusdanig aan dat we binnen de kortste keren spraken over een dienstverband. Tsja, wat goed is, komt snel.”
Inwerken op de techniek is in zijn geval dus niet nodig. En ook in het team voelt hij zich al helemaal op zijn plek. “Het zijn allemaal leuke mensen, een goed team en iedereen zorgt goed voor elkaar. De saamhorigheid is enorm, en dat is echt een compliment. Ik hoop dat ik met mijn ervaring mijn gewicht in goud waard blijk te zijn!”
Andere passie
Behalve 3D-printen kent Frank nog een andere passie in zijn leven. Italië. Zijn vriendin komt er vandaan, het eten, de wijn en de manier van leven, hij vertelt enthousiast over de passie van het land en hoe die hem aanspreekt. “De regio waar de familie van mijn vriendin woont, dient vaak als uitvalsbasis voor de vakantie. Ik hou van het land, alles daarvan – inclusief de temperaturen – sluit heel goed aan op mijn eigen temperament”, lacht hij. Zijn twee kinderen zijn inmiddels volwassen en hebben hun weg gevonden in het leven. Hij straalt als de trotse vader die hij is als hij over hen vertelt. “De een doet de politieopleiding en de ander is oogartsassistent.” Hij houdt van motorrijden, maar de rit vanuit zijn Nijmeegse basis naar Utrecht zullen we hem voorlopig niet op twee wielen zien afleggen. “Ik ben een echte mooi-weer-rijder, het liefst bij Italiaanse temperaturen”, grinnikt Frank. Kort geleden heeft hij zijn andere hobby, golfen, weer nieuw leven ingeblazen. “Mijn handicap noemen we nog maar even niet”, grijnst hij: “ik ben net weer begonnen na een pauze van twaalf jaar.”