Goede nachtrust is goud waard

Het is weer eens wat anders: we bezoeken een slaaptandarts. Waarvan we eerlijk gezegd nog niet gehoord hadden. Maar na ons bezoek is duidelijk wat een slaaptandarts doet – en belangrijker: hoe gelukkig sommige mensen ervan worden!


Tandarts Michiel Allessie is nu zo’n 7 jaar bezig met de specialisatie die bij de beroepsvereniging NVTS wordt omschreven als tandheelkundige slaapgeneeskunde. In zijn praktijk Snooor helpt hij mensen die een oplossing zoeken voor hun snurkoverlast. “Eigenlijk kom ik hier alleen mensen tegen met een partner, mensen zonder partner hebben natuurlijk niet snel iemand die zegt dat ze een probleem hebben met het snurken.”

Michiel van Snooor

Inhoudsopgave

Snurkbeugel

Michiel vertelt hoe mensen met de diagnose Apneu vaak wel een oplossing krijgen van een specialist maar dat mensen die snurken daar niet voor in aanmerking komen. Terwijl de oorzaak dezelfde kan zijn. Daarom richt hij zich met name op de snurkers en verfijnde hij de MRA-beugel die al langer op de markt is. En met het toepassen van 3D-printen als productietechniek is de op maat gemaakte beugel stukken betaalbaarder geworden. “Er waren al oplossingen te vinden: de boil&bites die je online voor een paar tientjes kunt kopen. Maar die zijn echt niet aan te raden, One size fits all en niet hygiënisch.”

“Het onderwerp snurken en de MRA-beugel zijn veel beschreven in de literatuur. De oorzaak bij veel snurkers is dat de tong – een spier die verslapt tijdens de slaap – naar achteren in de mond zakt. De huig en het zachte gehemelte trillen tijdens de slaap en als de luchtweg smal is doordat de tong naar achteren zakt, ontstaat er geluid. Gaat de tong té ver naar achteren, dan kan zelfs de ademhaling even stoppen. Het hart moet dan sneller kloppen en de diepe slaap verandert in een lichte slaap. Mensen zijn dan minder uitgerust, omdat de kwaliteit van slaap achteruit gaat. Als deze stops vaker voorkomen, kan een snurker slaapapneu hebben.”

Digitale tandheelkunde

Volgens Michiel heeft maar liefst 95% van de snurkers baat bij een goede MRA-beugel. “Deze beugels werden eerst met de hand gemaakt. Een jaar of tien geleden maakten we een ware revolutie mee met de opkomst van de digitale tandheelkunde. Een gebit kan nu worden gescand en zo kunnen we de beugel makkelijk aanpassen tot het ideaal. We sturen dan een 3D-bestand naar Parts On Demand waar ze de beugel printen. Het moet van biocompatibel materiaal zijn, want het wordt in de mond gedragen.”

Dat laatste was in het verleden ook nog niet zo voor de hand liggend. “Ik liet de beugels eerst nog in Duitsland printen. Die beugels waren toen nog van een ander nylon, dat gebaseerd was op aardolie. Daarnaast wil je een zo dun mogelijk beugel kunnen realiseren, dat geeft het meeste draagcomfort en de meeste ruimte voor de tong. We kunnen ze nu zelfs één millimeter dun maken, dat was vroeger met de hand echt niet mogelijk. Helemaal als iemand ook nog tandenknarst. Het materiaal dat we nu gebruiken, het PA11, is van plantaardige oorsprong én echt ideaal voor een dunne beugel.”

3D-ontwerp

Michiel ontwerpt de beugels met 3D-software. “Daar heb je natuurlijk wel specialistische kennis voor nodig. Want je moet ook rekening houden met kronen, ontbrekende tanden of kiezen en andere bijzonderheden. Als een snurker bij mij komt starten we met een klinische check om te zien of de mond geschikt is voor een MRA-beugel. In 95% van de gevallen is dat dus het geval, daarna maken we een scan van het gebit en ontwerp een tandtechnieker de beugel. Daarna gaat het digitale bestand naar Parts On Demand waar de beugel wordt geprint.”

Omdat Parts On Demand medisch gecertificeerd is, zocht Michiel contact. “Ik ben toen langs gegaan en we hebben wat testbeugels gemaakt. Dat is heel goed bevallen. Het bedrijf is bereid te innoveren en heeft een hele open houding, zonder geheimen over en weer. Een hele fijne werkhouding en Neil van Es is een gepassioneerde ondernemer. Samen hebben we het gebruik van PA11 besproken.”

De Snooor snurkbeugel of MRA

Certificering

“Het is belangrijk dat Parts On Demand beschikt over een medische certificering, want daar moet ik als leverancier van de beugel ook aan voldoen. Het PA11 materiaal dat we nu gebruiken voor de beugel is gemaakt van castorbonen. Producten van deze castorbonen worden al langer gebruikt voor cosmetische producten en nu dus ook voor 3D-prints. Een andere plezierige bijkomstigheid is dat het materiaal ook iets sterker is en we dus een betere kwaliteit kunnen krijgen. Dit poeder is nog maar vrij recent toepasbaar op medische printers.”

Het contact met Parts On Demand ervaart hij als zeer prettig. “De mensen daar zijn Pietje Precies en heel gedreven. We hebben de bestaande beugel samen verbeterd waardoor de beugel nu uit één materiaal bestaat. Bij het gepatenteerde nieuwe ontwerp kan de bovenkaak ten opzichte van de onderkaak ook flexibel naar links en rechts worden bewogen, wat heel prettig is voor iemand die op de zij slaapt.”

Doordat de beugel geheel digitaal wordt vervaardigd zijn er ook flink minder kostenposten. “De beugels van Snooor zijn daardoor betaalbaar en de prijs is echt een voordeel. We leveren unieke producten die meer comfort bieden en ook nog eens langer meegaan.” En dat gelukkiger maken? “Het is vaak een sociaal probleem in plaats van een probleem dat de snurker zelf ervaart. Hierdoor heb ik vaak te maken met snurkers die eigenlijk liever niet behandeld willen worden, maar bij mij komen om het probleem van hun bedpartner te verhelpen. Als ik de snurker in mijn stoel heb en uitleg hoe een snurkbeugel werkt en er een aantal laat zien, verdwijnt vaak de tegenzin en zien ze ook het voordeel voor zichzelf in. Een blije partner, en in de meeste gevallen zal de snurker zelf ook beter slapen.”