Maatwerk, juist in het hoge segment – Automatic Signal
“De eer gaat voor de euro”
Bij een van de oudste technische beveiligingsbedrijven in Nederland spreken we met Arjan van der Poel. Hij is Teamleider Techniek en doet ons uit de doeken wat 3D-printen toevoegt aan hun installaties.
Inhoudsopgave
Om eerst maar even iets te verduidelijken: technische beveiliging betekent allerlei installaties zoals inbraaksystemen, toegangscontrole, intercoms en camerasystemen. Het bedrijf werd in 1957 opgericht door de heer De Hont en vanaf het begin werd er heel veel door het bedrijf zelf ontwikkeld. “Wat er niet was, werd gemaakt”, vertelt Arjan. “Tot en met printplaten aan toe werd hier in huis heel veel zelf ontwikkeld. In een later stadium kwamen er steeds meer producten op de markt die we konden gebruiken in onze systemen. Hierdoor zijn we getransformeerd in een systeemintegrator en hoeven we veel elektronica niet meer zelf te ontwikkelen.”
Passenzuil
De beveiligingssystemen die Automatic Signal levert zijn voor het midden- en hoge-risicosegment en worden steeds geavanceerder. Soms dus samengesteld met componenten van derden, maar de onderneming levert ook nog steeds eigen oplossingen. Arjan laat ons de Univerzuil zien. “Deze oplossing staat inmiddels al een behoorlijke tijd in de markt en wordt veel gebruikt. Met de zuil zorg je ervoor dat bezoekers hun bezoekerspas bij het verlaten van het terrein inleveren. Er zijn diverse varianten beschikbaar, bijvoorbeeld bij een slagboom is er één met een hoge en een lage opening, zodat ook vrachtwagenchauffeurs hun pas makkelijk kunnen inwerpen.”
Loyale medewerkers
Wat direct opvalt als je het pand van Automatic Signal betreedt, is dat er overal straatnaambordjes hangen met namen van jubilarissen. “Zo’n bordje krijg je als je veertig jaar in dienst bent”, verklapt hij. De hoeveelheid bordjes is een mooi teken van hoe hecht het team is. “Ik werk hier zelf negentien jaar”, vertelt hij. “Ik ben hier als stagiair binnengekomen en nooit meer weggegaan. Ik heb nog wel even te gaan tot mijn bordje, maar de veertig dienstjaren, of nog langer, worden regelmatig gehaald.”
Marktsegment
Het midden- en hoog-risicosegment waarin Automatic Signal actief is, bestaat onder meer uit musea, overheidsgebouwen, banken en kritieke infrastructuur. “We voeren nooit een kant-en-klaar plan uit, maar kijken naar de behoefte van de klant, de noodzaak van de beveiligingsinsteek en dan bieden we een passende oplossing. Het is dus altijd maatwerk. We zijn heel groot in de museumwereld, zonder dat je het ziet”, stelt hij. “En dat is precies de bedoeling. Veel van de beveiligingscomponenten, zoals camera’s en kaartlezers, zijn weggewerkt of mooi vormgegeven, zodat ze niet storen.” Hij lacht: “Als de architect blij is, zijn wij dat ook. En de architect wil dat het mooi is, dus precies daarom maken wij leuke maatwerkoplossingen om alles zo mooi mogelijk in te passen in de omgeving.”
3D-printen
Vanwege al die maatwerkoplossingen werd er in het verleden veel zelf gemaakt, in de eigen werkplaats. “Een tijdrovende klus en als we het al konden uitbesteden, dan moesten we grote aantallen afnemen om het rendabel te laten zijn. Nu we met 3D-printen werken, is het een stuk eenvoudiger. We hebben dat traject samen opgestart met Parts On Demand. Want het was wel een hele stap, naar het 3D-ontwerpen en printen. Maar de voordelen zijn echt heel groot. Zo kun je heel makkelijk verbeteringen aanbrengen in je ontwerp. En we hebben meerdere componenten kunnen samenvoegen tot één onderdeel. Je krijgt daardoor veel slimmere artikelen en waar we in het verleden 300 stuks van een bepaald onderdeel moesten bestellen, nemen we er nu 20 af. Je kunt dus heel snel en makkelijk iteraties doorvoeren. Tja, en dat alles spaart ons veel tijd, waardoor we onze mensen veel efficiënter in kunnen zetten.”
Kwaliteit
Automatic Signal hecht waarde aan mooie en goede oplossingen. “We zijn geen prijsvechter; we hebben een unieke propositie: als je het goed wilt, moet je bij ons zijn. Onze directeur heeft als gevleugelde uitspraak: ‘De eer gaat voor de euro’, en dat merk je in alles wat we doen. Op al onze systemen hebben we onderhoudscontracten, dus de kwaliteit van het werk is ook nog eens in ons eigen belang. En net als dat onze medewerkers trouw zijn aan het bedrijf, zijn onze klanten dat ook. Dat is heel mooi om te zien.”
Parts On Demand
Via een contact bij een branchevereniging kwam 3D-printen al eerder eens ter sprake bij Automatic Signal. Het duurde nog iets langer voordat er echt contact werd gelegd om een en ander in de praktijk te gaan brengen, maar toen dat gebeurde, werd de samenwerking met Parts On Demand snel concreet. “Lana Snoeij kwam bij ons op bezoek en samen hebben we naar verschillende producten gekeken. Door Parts On Demand zijn toen onze 2D-tekeningen omgezet in 3D en zijn we gestart. Ze hebben ons daarbij echt ontzorgd. En ook nu nog. We hebben inmiddels een werkvoorbereider in dienst die ontwerpt in 3D en affiniteit heeft met 3D-printen. Maar nog steeds toetst een medewerker bij Parts On Demand onze modellen, en dat schakelt heel snel. Ze denken actief met ons mee, zodat we alle voordelen van de techniek ook echt benutten.”
Nog meer enthousiasme
Arjan vertelt dat hij een 3D-printer aan gaat schaffen voor het maken van prototypes “en om bij ons intern het enthousiasme voor de techniek nog verder aan te wakkeren.” Bij een rondleiding door het bedrijf laat hij zien welke onderdelen er allemaal vervaardigd worden met de 3D-printtechniek. En hoeveel slimmer die onderdelen zijn dan voorheen. Een opbouwbakje met pijpinvoer, onderdelen voor trilcontacten, een behuizing voor een handscanner met kaartlezer, onderdelen met uitbreekgaten voor een variatie aan kabelinvoer, de ene na de andere doos met geprinte onderdelen wordt getoond. “We kunnen ons logo meeprinten en een artikelnummer, allemaal heel erg handig en mooi om te zien. We kunnen nu vormen gebruiken in onze ontwerpen die je niet snel zou kiezen als je machinaal moet produceren én heel makkelijk doorontwikkelen. De doorlooptijden zijn stabiel en we hebben gegarandeerde levertijden. Allemaal erg prettig werken!”
Prototype
De handscanner die hij laat zien, is een voorbeeld van een bijzonder 3D-geprint project. “We kochten onze behuizing en kaartlezer voorheen eerst in en daarna modificeerden we het geheel. Nu was de behuizing niet meer leverbaar en zijn we die helemaal in 3D gaan maken. Daardoor konden we een flink aantal slimmigheden implementeren zoals een trekontlasting, een wartel die ingedraaid kan worden en het is heel simpel mogelijk de kaartlezer in te passen. We hebben net het eerste prototype van Parts On Demand gekregen om testen mee uit te voeren. Dankzij die flexibiliteit – en het meedenken door hen – zijn we in staat exact te leveren wat de klant wil. De meerwaarde van een esthetische oplossing is voor onze klant heel groot.” Dat meedenken uit zich in het over en weer valideren van de ontwerpen en tips voor het verkrijgen van de optimale sterkte.
Arjan vertelt dat er intern veel energie is gestoken in het introduceren van 3D-printen als technologie. “Het is vandaag de dag ook een echt pluspunt dat je veel minder materiaal gebruikt tijdens de productie. Het verminderen van afval en materiaalgebruik is een speerpunt binnen ons bedrijf, dus dat is een belangrijk voordeel.”
Over Parts On Demand: “De kwaliteit is goed, net als de communicatie en de feedback. Het meedenken en slimmer ontwerpen helpt ons verder. We hebben een echte samenwerking met Parts On Demand, het is geen ‘fabriek’ die plat uitvoert wat wij vragen.”
Ook opzoek naar een echte partner in productie?
Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen:
Telefoon: (+31) (0) 85 4444 200
E-mail: info@partsondemand.eu