Een deur is een deur?

Niet als het aan Anyway Doors ligt


In het Vlaamse Massenhoven haal je als deurenleek je hart op. Hier worden deuren opnieuw uitgevonden, met een enorme hoeveelheid creativiteit, innovatie en vakmanschap. Na ons bezoek snappen we wel dat ze zoveel prijzen winnen!

Inhoudsopgave

In een prachtig pand op het industrieterrein van Massenhoven is een enorme showroom van Anyway Doors gevestigd die dient als flagship store, met daarin wel 100 verschillende deuren. In deze flagship store vinden we ook de deuren van het zusterbedrijf Portapivot, zogenaamde taatsdeuren. Managing director van Portapivot Koen Dries vertelt ons over hoe de beide bedrijven opereren en wat ze onderscheidend maakt. Een tipje van de sluier: er komen nogal wat 3D-prints bij kijken.

Flagship

De Anyway Door, de naam zegt het al, kan in alle richtingen openen en aan alle zijden scharnieren. Een volledig eigen ontwikkeling die voor de nodige ophef heeft gezorgd. Een deur met een hoogwaardige akoestische en thermische sluiting dankzij de profielen in het kozijn. Van een zeer robuust oppervlaktemateriaal dat zorgt voor een stevige deur die desgewenst sluit in het kozijn, of door kan draaien en openen naar de andere kant, waar optioneel magneten in de scharnieren geplaatst kunnen worden.

Het is van oorsprong een echt familiebedrijf, vertelt Koen. In 2020 werden beide bedrijven aangekocht door de Theuma groep. “Mijn ouders zijn in 1995 gestart met het bedrijf en sinds de officiële opstart van 1 april in dat jaar zijn we in dit pand gevestigd.” Een pand met een prachtige uitstraling op een zichtlocatie naast de A13, waar je op afspraak al het moois kunt bewonderen dat de bedrijven te bieden hebben. “We leveren vanuit hier rechtstreeks aan klanten in de omtrek, en daarnaast via een groot resellernetwerk in de Benelux en Duitsland. Onze doelgroep vandaag is de residentiële markt, waarbij zo’n 99% van de leveringen naar consumenten gaan. In de toekomst willen we onze focus ook verleggen richting high-end projecten en kantoren.”

Prijswinnend

In 2015 werd het ontwerp van de taatsdeur beloond met een Red Dot Award. Om tegemoet te kunnen komen aan de enorme vraag die dat tot gevolg had, vooral in de Verenigde Staten van Amerika, is in 2017 het bedrijf Portapivot gestart. “Met Portapivot maken we onze zwenkbare scheidingswandproducten wereldwijd toegankelijk, door middel van op maat gemaakte en kant-en-klare montagekits. Dat aanbod is echt business to business, de lokale vakman bestelt met behulp van een online configurator het gehele frame op maat met daarbij de benodigde montagematerialen. De lokale partij regelt het glas ter plekke en krijgt van ons dus een doos met onderdelen. Zo hoeven we niet de hele deur te verschepen, dat maakt het veel haalbaarder. Dat werkt heel erg goed, we zijn op dit moment in ongeveer 85 landen actief en hebben ongeveer tweeduizend actieve B2B-klanten.”

Flexibiliteit nodig

Voor veel van de onderdelen werd in het verleden gewerkt met de spuitgiettechnologie. “Die technologie is weinig flexibel en vraagt om grote aantallen. Maar als bedrijf zijn wij zeer beweeglijk en willen we snel kunnen schakelen. We zijn in eerste instantie onderdelen gaan 3D-printen voor prototyping. Maar al snel kwamen we erachter dat de afwerkingskwaliteit heel goed was en dat de onderdelen heel makkelijk op kleur te spuiten waren. Nu kunnen we een bestelling van 500 stuks onderdelen doen, terwijl we in het verleden met het spuitgieten wel 5.000 tegelijk moesten bestellen. Bovendien hebben de onderdelen een veel nobeler afwerking, ze zien er veel mooier uit. En de flexibiliteit van de 3D-printtechnologie is heel erg groot. We maken dan ook niet alleen onderdelen voor onze deuren met 3D-printen, maar ook hulpstukken en gereedschappen. We hebben nu hele slimme hulpstukken die onze installateurs heel veel tijdswinst opleveren.”

Over het werken met Parts On Demand is Koen zeer tevreden. “Ze zijn heel sterk in serieproductie die maattechnisch gezien heel hoogstaand is. Voor onze deuren lieten we bijvoorbeeld voorheen sloten frezen in China. We hadden daardoor te maken met lange levertijden. Maar nu kunnen we ze per 50 bestellen en nieuwe ontwerpen ook heel snel testen. Dat is een belangrijk voordeel van deze technologie. We hebben een volledig 3D-geprint slot ontwikkeld waar we een patent op hebben. Dat is een slot waarbij je met één ontwerp twee verschillende slotfuncties hebt.” Hij laat zien dat niet alleen het slot, maar ook de sleutel wordt geprint.

Gereedschappen

Koen is vol lof over de handigheden die men binnen het bedrijf heeft kunnen realiseren om montage te vergemakkelijken. “We hebben diverse hulpstukken ontwikkeld waarmee we bijvoorbeeld wanden tijdens montage kunnen stabiliseren. Dat zijn ontwerpen die alleen maar mogelijk zijn met 3D-printen – én met de hulp van Parts On Demand!” De wisselwerking tussen de twee bedrijven beschrijft hij als aangenaam. Hij haalt een grote bak vol met voorbeelden tevoorschijn en laat zien wat er allemaal is ontwikkeld. De variatie is enorm: van eindkapjes voor een mooie afwerking van profielen tot onderdelen waar moeren in worden geschoven met inwendig profiel en kleine onderdelen die in samengestelde sets worden geprint. Verende delen, complexe ontwerpen hulpstukken voor montage, de lijst gaat maar door.

Meerwaarde

“De onderdelen zijn dan op zich wel duur, maar de flexibiliteit is zo groot, dat levert echt heel veel meerwaarde. We hebben geen matrijzen nodig of andere tooling voor de productie, er is geen minimale afname en de leveringen zijn heel snel in huis. Alles leidt tot heel veel tijdwinst. Voor prototyping kunnen we ook nog extra korte levertijden krijgen en soms hebben we hele klantspecifieke oplossingen nodig. En sommige componenten hadden gewoon nooit zo slim kunnen worden zonder 3D-printen.”

Eerst prototyping

De techniek van het 3D-printen kwam voor het eerst in beeld bij Portapivot. Daar werd het gebruikt voor specifieke elementen tijdens het prototyping. “Dat lieten we in eerste instantie bij een Italiaans bedrijf maken. Dan moet je denken aan een magneethouder en afdekkapjes. We waren direct onder de indruk van de afwerking die je bij het 3D-printen kunt behalen, dus besloten we op zoek te gaan naar een partij waar we seriematig konden laten printen. Via via zijn we toen bij Parts On Demand beland. Op dat moment ging het nog om tussen de 50 en 100 stuks per onderdeel. Maar later werden dat echt grote aantallen”, lacht Koen.

Samenwerking

“Een medewerker van Parts On Demand kwam naar België en we hebben wat testen laten doen. Dat ging om onderdelen van ons eigen scharniersysteem stealth pivot. Dat scharnier wordt in de deur gemonteerd en is na montage nagenoeg onzichtbaar, vandaar de naam.” Even ter verduidelijking, voor wie het principe van de taatsdeur niet kent: het gaat om een vlakke brede deur die aan de boven en onderzijde een scharnier in het midden heeft en als het ware om zijn eigen as draait. Met het scharnier van Portapivot is het scharnier bovendien prachtig weggewerkt. “De onderdelen voor deze scharnieren worden hier bij ons in een zakje verpakt, naar China verscheept om daar in onze montagesets te worden verpakt. We hebben meermaals geprobeerd om deze onderdelen in China te laten produceren, maar daarvan is de kwaliteit simpelweg niet goed genoeg.” Hij haalt zijn schouders op en zegt: “Dat betekent dat we voor deze onderdelen in- en exporttax betalen, maar dat is het nog steeds helemaal waard.”

Over het verloop van een bestelling van een nieuw onderdeel zegt Koen: “Onze R&D-afdeling werkt een idee uit en vraagt aan Parts On Demand of het ontwerp optimaal genoeg is en of er nog verbeterpunten zijn. De printoptimalisatie wordt door Parts On Demand bepaald.” Bij de ontwerpen is de techniek leidend. “Zo krijgen we een taatsdeur met een gewicht van ruim 100 kilo die je heel gemakkelijk kunt bewegen. We ontwikkelen dan ook alles zelf, van hardware tot profielen, sloten en scharnieren, dat is in onze markt echt uniek. Na de techniek komt direct de uitstraling, die is minstens zo belangrijk. De afwerking van de onderdelen die we van Parts On Demand krijgen, is heel mooi, en matcht heel goed met de uitstraling die wij wensen.” Een blije klant, en daar worden wij ook blij van!

Ben je ook op zoek naar een partner voor jouw highend eindproducten?
Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen:

Telefoon: (+31) (0) 85 4444 200
E-mail: info@partsondemand.eu