Shot peening is onze beste nabewerkingsstap, als u gladdere onderdelen wilt. Het maakt het oppervlak gelijkmatiger en geeft de onderdelen een satijnglanzende afwerking.
Klaar met je ontwerp? Zorg ervoor dat je het controleert:
In tegenstelling tot FDM-druk, vertonen SLS-gedrukte onderdelen vrijwel geen laagvervorming. Onbehandeld is het oppervlak vergelijkbaar met dat van een pepermuntje. Om het oppervlak gladder te maken, kunnen we shot peening toepassen.
De eerste stap in de nabewerking, het verwijderen van overtollig poeder direct na het drukken, gebeurt door de onderdelen te stralen met glasparels. Dit is de standaard post-processing, uitgevoerd op al onze onderdelen.
Shot peening is een tweede straalstap. Wij gebruiken een ander soort parels, waardoor een homogeen en glad oppervlak ontstaat.
De voordelen zijn veelvoudig: het oppervlak van uw onderdelen wordt gladder tot een satijnglans, minder poreus en zelfs met iets betere mechanische eigenschappen tot gevolg. En door het dichtere oppervlak is elke geïmpregneerde kleur veel slijtvaster.
Als u al eens 3D-geprinte onderdelen hebt besteld, hebt u waarschijnlijk wel eens gehoord van “trommelen” of “polijsten”. Een proces waarbij stenen worden gebruikt om de onderdelen te schuren en het oppervlak glad te maken.
Het is een schurende techniek, wat betekent dat er enige materiaaldikte verloren zal gaan tijdens het proces. Kleinere onderdelen kunnen broos worden of zelfs breken tijdens dit post-proces.
Shot peening is een heel ander proces, waarbij het oppervlak glad wordt gemaakt door het te verdichten. Tijdens het shot peening proces worden minuscule bolletjes op het oppervlak gestraald, wat resulteert in een homogener, samengeperst oppervlak, dat beter bestand is tegen slijtage, scheuren en materiaalmoeheid.
Het effect op de tolerantie is bijna onbestaande. De kleine pareltjes die bij het shotpeenen worden gebruikt, kunnen bijna alle hoekjes en gaatjes bereiken, behalve natuurlijk de inwendige holtes.
Shot peening heeft zelfs een positief effect op het kleur impregnatie proces. Omdat het oppervlak dichter en gladder is, is het gemakkelijker om een gelijkmatige kleur te verkrijgen die consistenter is tussen verschillende productiebatches.