Premium Vapor Polishing

In het kort

Premium Vapor Polishing – afgekort PVP – is een oppervlaktebehandeling die is ontwikkeld voor de voedselverwerkende industrie en de machinebouw. Deze toepassingen vereisen vaak oppervlakken die niet poreus en gemakkelijk schoon te maken zijn, hetgeen kan worden bereikt met PVP.

Klaar met je ontwerp? Zorg ervoor dat je het controleert:

Over Premium Vapor Polishing

PVP is een chemisch afwerkingsproces. In een meerstappenproces worden de onderdelen bedekt met een solventdamp. Hierdoor versmelt de toplaag van het oppervlak en wordt het geëgaliseerd tot een glad oppervlak.

Om ervoor te zorgen dat de damp alle oppervlakken kan bereiken, wordt elk onderdeel in een korfdrager gehangen. Daartoe zijn montagemogelijkheden in de vorm van een opening of oogje op het onderdeel nodig. Idealiter zorgt de positie van het oogje voor een gelijkmatige verplaatsing van het gewicht.

Gedeeltelijke oriëntatie met PVP

Bij het bepalen van de hangrichting moet ook rekening worden gehouden met de afvoer van gecondenseerde damp. Vloeibaar materiaal mag zich nergens op het onderdeel kunnen ophopen.

Het toevoegen van afgeronde hoeken aan de binnenhoeken helpt de ophoping van de vloeistof te voorkomen.

De gevulde mandhouder wordt in de proceskamer geplaatst. De solventdamp wordt opgewekt in een destillatievat. Een vacuüm condenseert de damp op de oppervlakken van het onderdeel. Na de behandeling worden de onderdelen vacuüm gedroogd om het resterende oplosmiddel te verwijderen.

De PVP-behandeling resulteert in verzegelde oppervlakken aan de binnen- en buitenkant van de onderdelen. Zo wordt de reinigbaarheid sterk verbeterd en de bacterieremmende werking verminderd. De onderdelen hebben ook een nog betere luchtdichtheid en zelfs nog betere mechanische eigenschappen. Het oppervlak is glad en heeft een lichte glans.

Deze voordelen maken PVP tot de ideale oplossing voor voedsel-contact of bewegende delen. Het gladde oppervlak vermindert de wrijving tussen bewegende of glijdende oppervlakken. PVP is ook een grote troef in medische toepassingen of producten die met de huid in contact komen.

Meer lezen over onze Guidelines? Meld je aan en krijg toegang tot alle hoofdstukken