Het proces van selectief lasersinteren (SLS)

In het kort

Met deze richtlijnen willen wij u tips geven over hoe u uw ontwerp kunt optimaliseren voor SLS-druk. Maar voordat we diep ingaan op toleranties, materialen en ontwerpkenmerken, gaan we eerst dieper in op de bijzonderheden van het 3D-printproces bij Parts on Demand.

Stap 1: Bouwvoorbereiding

Zodra het CAD-model van een onderdeel klaar is, moet het worden klaargemaakt om te worden geprint. Wij beoordelen elk afzonderlijk onderdeel om de meest ideale oriëntatie voor het drukproces te bepalen. De oriëntatie heeft een zeer grote invloed op de toleranties en de afwerking van het onderdeel.

In één SLS drukbatch kunnen meerdere onderdelen worden gedrukt. Onze operatoren gebruiken een softwareprogramma om het beschikbare bouwvolume te maximaliseren en elke batch te optimaliseren. Het programma berekent de printtijd en zet de CAD-modellen om in lagen die naar de printer worden gevoerd.

Stap 2: SLS afdrukken

Bij SLS wordt, net als bij elke andere 3D-printtechniek, het model laagje voor laagje opgebouwd. SLS maakt echter geen gebruik van een filament, maar drukt de onderdelen af met behulp van een poederbed.

Een zogenaamde recoater brengt een dun laagje poeder aan op het bouwplatform. Deze laag wordt verwarmd, en een laser smelt een dun plakje van het product in deze laag. Dit proces wordt herhaald totdat alle plakken van het product zijn gesmolten.

Het standaardpoeder dat wij gebruiken is een Nylon (PA 12). Dit materiaal wordt gekenmerkt door een relatief hoge sterkte en flexibiliteit. SLS heeft een standaard gelaagdheid van 0,1 mm per laag en door de matte afwerking vertonen de producten minder zichtbare gelaagdheid dan bij FDM.

Stap 3: Koelen en schoonmaken

Zodra het proces is voltooid, heeft de drukkamer nog steeds een temperatuur van 70°C, veel te heet om te hanteren. Elke partij laat men licht afkoelen, waarna ze naar de uitpakruimte wordt overgebracht om daar gedurende 12 tot 50 uur verder af te koelen.

Na afkoeling wordt de poederkoek met de hand uitgepakt om alle afzonderlijke delen eruit te halen. Het overtollige poeder wordt opgevangen en teruggeleid in het proces. De mogelijkheid om het overtollige materiaal direct te hergebruiken maakt SLS-printen tot een van de meest efficiënte fabricagemethoden.

De onderdelen worden dan gestraald met glasparels, waarbij alle andere losse overtollige poeder wordt verwijderd en het oppervlak een beetje wordt opgeruwd.

Stap 4: Post-processing

De onderdelen zijn nu klaar voor gebruik. Er kunnen echter verschillende nabewerkingsstappen worden toegepast om de kwaliteit of het uiterlijk van het oppervlak te verbeteren. Shot peening of kleuren, bijvoorbeeld. We zullen in de volgende hoofdstukken op deze nabewerkingsstappen ingaan.

Meer lezen over onze Guidelines? Meld je aan en krijg toegang tot alle hoofdstukken