Gaten

In het kort

Bij 3D-printen kunt u openingen en gaten in uw ontwerp opnemen. U moet echter rekening houden met bepaalde toleranties en ervoor zorgen dat overtollig drukmateriaal niet in uw onderdeel vast komt te zitten.

Klaar met je ontwerp? Zorg ervoor dat je het controleert:

Gaten

De resolutie van de spleet bij SLS hangt niet alleen af van de breedte van de spleet, maar ook van de dikte van de wand waarin de spleet wordt gedrukt. Dunnere wanden maken het mogelijk de resolutie van de spleten te verhogen omdat materiaal gemakkelijker kan worden opgeruimd.

Minder materiaal helpt voorkomen dat de laser te veel materiaal fuseert als gevolg van ingesloten of stralingswarmte (bekend als oversinteren). Thermische krimp kan ook de ontworpen grootte van kleinere spleten op grote oppervlakken verkleinen.

Wanneer u kleine onderdelen maakt, moet u dunnere wanden met tussenruimten gebruiken om oversinteren te voorkomen. Gebruik ribbels voor structurele ondersteuning waar mogelijk, zoals u zou doen bij het ontwerpen voor spuitgieten. Dit zal de hoeveelheid materiaal in het onderdeel helpen verminderen, wat oversinteren voorkomt.

Offset dunne of onregelmatige spleten 0,15 mm – 0,20 mm om rekening te houden met krimp als gevolg van oversinteren, waardoor een onderdeel ontstaat dat dichter bij de door u ontworpen afmetingen ligt.

Gaten

Bij onderdelen met kleine gaten of inwendige holten is het belangrijk dat het materiaal daaruit kan wegvloeien. Kleine gaatjes kunnen dichtslibben door oversintering. Dit hangt ook af van de dikte van de wanden waarin zij worden gedrukt. Hoe dunner de wand, hoe gemakkelijker het gat kan worden vrijgemaakt.

Verminder, indien mogelijk, de wanddikte om materiaal vrij te maken en krimp te verminderen. Voeg een verspringing van 0,15 mm – 0,20 mm toe aan het gat om rekening te houden met krimp als gevolg van oversinteren.

Wij raden aan gaten te ontwerpen met standaard boormaten om exacte afmetingen te garanderen. Als gratis service openen wij toegankelijke gaten groter dan 1,5 mm en kleiner dan 10 mm, voor zover een standaard bit beschikbaar is. Post-processing is de meest betrouwbare manier om precieze en nauwkeurige gaten te maken.

Zakken en holtes

Zorg ervoor dat je uitgangen maakt voor ingesloten poeder

Wanneer onderdelen pockets of holtes hebben, zorg dan voor openingen zodat niet-gesinterd materiaal eruit kan tijdens het reinigingsproces. Wij bevelen ten minste twee ontlastingsopeningen met een diameter van >14 mm aan, indien mogelijk. Door deze openingen binnen het gezichtsveld te plaatsen, kan de reiniging beter slagen.

Materiaal kan ook moeilijk te verwijderen zijn uit blinde schroefgaten, buizen en lange gaten. Wij bevelen ook hier uitgangsgaten aan. Openingen kunnen worden toegevoegd langs de zijkant van de baas.

Let op:

Bij Parts on Demand offreren of bouwen we geen producten met volledig afgesloten holle onderdelen (bv. een ballon), aangezien het ongesinterde poeder binnenin zo’n onderdeel niet kan worden verwijderd. Deze voorwaarde kan ook worden toegepast op onderdelen met uitgangen die te klein zouden zijn om het ingesloten poeder snel te verwijderen (bv. een zoutvat).

Meer lezen over onze Guidelines? Meld je aan en krijg toegang tot alle hoofdstukken