Assemblages

In het kort

Een van de voordelen van 3D-printen is dat je onderdelen kunt printen die al in elkaar zitten. Dit hoofdstuk legt uit hoe assemblies ontworpen moeten worden.

Klaar met je ontwerp? Zorg ervoor dat je het controleert:

In elkaar grijpende onderdelen

Met SLS-printing is het mogelijk een onderdeel te printen dat uit meerdere lichamen bestaat. Bijvoorbeeld, een onderdeel in een ander onderdeel. Om ervoor te zorgen dat de lichamen tijdens het drukken niet samensmelten, moet een tolerantie van 0,4 mm tussen de delen worden aangehouden. Breng ook uitloopgaatjes in uw ontwerp aan, zodat het overtollige poeder na het drukken kan worden verwijderd.

Als u meerdere lichamen samen afdrukt, zorg er dan voor dat ze tijdens het proces bij elkaar blijven, om te vermijden dat kleine onderdelen verloren gaan. U kunt dit bereiken door ze in elkaar te laten grijpen, of door een kleine verbindingspin of ring toe te voegen die de delen met elkaar verbindt. Deze pinnen kunnen bij de nabewerking worden verwijderd.

Scharnieren en gewrichten

SLS-printing biedt u de mogelijkheid om bewegende onderdelen in één print te printen zonder enige assemblage. Bijvoorbeeld, scharnieren of kogelgewrichten.

Hier zijn enkele referenties voor scharnieren. Indien u advies nodig heeft over het ontwerpen van scharnieren, neem dan gerust contact met ons op, want hier kunt u de expertise van een van onze ingenieurs goed gebruiken.

Toleranties voor scharnieren
X/Y
printrichting: 0,4 mm – 0,5 mm
Z afdrukrichting: 0,5 mm – 0,6 mm

Bij het ontwerpen van bewegende delen moet er altijd rekening mee worden gehouden dat de delen na het drukken moeten worden gereinigd. Er kan poeder vast komen te zitten tussen de onderdelen van uw scharnieren, dus zorg voor uitloopgaten.

Het maken van levende scharnieren is ook mogelijk bij SLS-printen. Deze scharnieren hebben echter dunne wanden nodig om te kunnen functioneren, wat betekent dat ze zeer kwetsbaar zijn. Zij zullen u slechts een beperkt aantal scharnierende bewegingen geven. Wij raden af om dit soort scharnieren te bedrukken.

Perspassing/losse pasvorm

Voor sommige constructies verdient het de voorkeur afzonderlijke delen te drukken en deze na het drukken samen te voegen. Bijvoorbeeld, als u verschillende kleuren wilt of een mooie en strakke pasvorm wenst. Een tolerantie van 0,1 mm zorgt voor een strakke passing, een tolerantie van 0,2 mm resulteert in een losse passing. Bij een ontwerp met 0,0 mm tolerantie is er sprake van een lichte perspassing.

Snap-fit verbindingen

Een andere populaire methode om onderdelen met elkaar te verbinden is met snap-fits. Deze verbindingen bestaan uit een karabijnhaak op één deel en een uitsparing of gleuf op het andere deel. Wanneer de onderdelen op elkaar worden gedrukt, buigt de karabijnhaak naar achteren tot hij vastklikt.

Snap-fits kunnen worden ontworpen als een permanente bevestiging of een omkeerbare, afhankelijk van het feit of u bij de haak kunt om de onderdelen te ontgrendelen.

Wij raden aan karabijnhaken niet kleiner dan 3 mm te maken. Zorg ervoor dat de basis van de haak wordt gefileerd om een sterkere verbinding met het onderdeel te krijgen. Houd een tolerantie van 0,3 mm aan tussen de in elkaar grijpende delen.

Het kan wat vallen en opstaan kosten om de stijfheid van de haken precies goed te krijgen.

Meer lezen over onze Guidelines? Meld je aan en krijg toegang tot alle hoofdstukken