Hoe kunnen we nog sneller?

Afstudeerproject voor interface

Wat doe je als je nog meer output wilt halen uit je bestaande proces? Je probeert zoveel mogelijk repeterende handmatigheden te automatiseren. Toch? Een van die handmatigheden is het sorteren van onderdelen die uit de straalkast komen. Jaël Wijdeveld buigt zich voor ons over die handeling.

Jaël is sinds begin februari bij Parts on Demand bezig met het ontwerpen van een interface tussen de straalkast en de sorteermachine. Ze ontwerpt een machine die een partij 3D-prints kan opdelen, om deze vervolgens stuk voor stuk aan te bieden aan een sorteersysteem. “En ik zet in op het opleveren van een prototype.”

“Ik doe de bacheloropleiding Algemene Werktuigbouwkunde aan de HU en dit is mijn afstudeerstage”, vertelt ze. “Tijdens mijn zoektocht naar een stageadres kwam ik Parts on Demand tegen. Het bedrijf én de productietechniek van het 3D-printen spraken me erg aan. Om op zo’n relatief kleine footprint zo een productielijn te kunnen realiseren, met zo een hoge output, dat is echt erg vernieuwend.” Dus stuurde ze een e-mail en prompt werd ze uitgenodigd voor een kop koffie.

Uitnodigend

Voordat ze op gesprek kwam, had ze al een positieve indruk van het bedrijf. “De website vond ik erg uitnodigend en ook het gesprek zelf was heel positief. Ik vond het echt een leuke en persoonlijk benadering, heel laagdrempelig. En ook in de afstudeeropdracht heb ik heel veel ruimte gekregen.” Ze lacht als ze vertelt dat de timing van haar stage ook wel heel erg mooi samenvalt met het project zelf. “De aftrap van het project was begin januari en mijn stage begon begin februari. Ik krijg alle ruimte voor het verkennen van het probleem en de context. Anne is mijn stagebegeleider en ook zij heeft alle tijd voor mij en mijn vragen. Er zijn hier bij Parts on Demand hele korte lijntjes en iedereen behandelt me als een collega, en maakt tijd voor elkaar, dus ook voor mij. Dat voelt heel fijn.”

Contrast

Jaël is 23 en zit in het vijfde jaar van haar studie die – als alles goed gaat – eind juni is studie afgerond. “Vóór corona was ik erg betrokken op de HU. Ik nam deel in Honoursprojecten, de Opleidingscommissie en verzorgde bijles voor propedeuse-studenten. Vaak bracht ik wel vijftig uur in de week door op de HU. Dat was een heel groot contrast met toen de corona-periode aanbrak. Doordat je alleen nog maar online les kreeg gaf dat echt ook wel een grotere afstand tot de opleiding en de docenten en het hele Science Park Utrecht, waar de school is gevestigd, was behoorlijk uitgestorven. Ik ben toen verhuisd van de Uithof naar de binnenstad, daar was tenminste iets meer afleiding.” Die afleiding in de vorm van hobby’s heeft ze normaal gesproken in klassiek ballet, wielrennen, fotografie, en als coronahobby’s pakte ze legpuzzels en lego op.

Een eerdere stage liep ze bij een ingenieursbureau dat hijsconstructies ontwierp. “Tussen vijftig mannen was ik daar de enige vrouw op de afdeling Engineering en achter de tekentafel miste ik toch het ‘tastbare’ van mijn ontwerp. Hier bij Parts on Demand is het heel prettig dat de praktijk van mijn opdracht zo dicht bij mijn eigen werkplek is. En delen van de oplossing die ik ontwerp, kan ik hier zelf printen. Een mooie ronde cirkel.” 

En nog een mooiere uitkomst voor jou als lezer: van het resultaat ga je als klant profiteren! We houden je op de hoogte.

Posted by Janet